И след корекцията България изостава по икономически растеж (инфографика)

С изключение на България, никоя друга страна членка на Блока не отчита особена разлика в предварителните си данни спрямо експресната оценка

И след корекцията България изостава по икономически растеж (инфографика)

Снимка: БТА

568 ~ 1 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Дори след като Националния статистически институт коригира рязко нагоре икономическия ръст на България за третото тримесечие, страната ни остава сред последните в Блока. Според НСИ брутният вътрешен продукт е нараснал реално с 4.6%, а не с 0.4%, каквито бяха експресните оценки. Това отрежда 17-o място на България по икономически ръст в Европейския съюз за лятото на 2021 г., показват данните от Евростат.

Припомняме, че ревизията на експресните данни бе една от най-съществените в историята на националната статистика, а обяснение за нея не бе дадена. Пред Economic.bg от института заявиха, че ревизирането на икономическите данни не е нещо необичайно, тъй като при най-ранната оценка институтът „нe paзпoлaгa c цялaтa инфopмaция, ĸoятo e нeoбxoдимa“.

Иначе най-висок ръст за периода юли-септември в Европейския съюз отчита Хърватия, чийто туризъм се развива бурно в последните години. На второ и трето място се нареждат Гърция, отново притегателна сила за туристите, и Ирландия.

Най-слабият растеж пък е за най-големите икономиките, тъй като кризата с веригите на доставки започнаха още в средата на годината. Германия е най-ощетена, като нейният ръст през третото тримесечие е едва 2.6%. Втората по големина икономика в Европейския съюз – френската, расте само с 2.7%, а испанската – с 3.3%. Така средният показател за ЕС е +4.1%, а за еврозоната – +3.9%.

Справка в Евростат показва още, че с изключение на България, никоя друга страна членка не отчита особена разлика в ревизираните данни спрямо експресната оценка.

Подкрепи Economic.bg