ИБГНИ искат правителство до пролетта

Манолова иска министри от служебния кабинет заради високия им рейтинг: „Сега е моментът да слушаме хората“

ИБГНИ искат правителство до пролетта

Снимка: БТА

1316 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Лидерът на най-малката парламентарна група „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова вижда изход от кризите, в които България изпада – здравна и конституционна – с актуализация на бюджета, която да осигури всички нужни COVID плащания, и с временно правителство до пролетта с ясни приоритети.

Смятаме, че политическите сили нямат право да проявяват нехайство и инат, защото не е честно сега да се търсят политически дивиденти и да се вкарва държавата в политическа кампания“, обяви Манолова по време на допълнителните консултации за сформиране на кабинет при президента Румен Радев.

Според държавния глава въпреки че ИГНИ е най-малобройната партия в парламента, нейната позиция е изключително важна.

„Обединяваме се с всички партии около мнението, че България е изправена пред серия от кризи и е нужно държавническо, отговорно отношение. Търсим начин за съставяне на редовно правителство. Това е тема, която изисква диалог, компромис и консенсус. Когато говорим за тези неща, няма многобройни и по-малобройни партии. Има партии с ясни граждански позиции“, посочи президентът.

Манолова посочи още, че във временния кабинет до пролетта, в който вижда изход от ситуацията, трябва да има министри от служебното правителство, защото те получават доверието на хората и

сега е моментът да слушаме хората“.

Колкото до преговорите за съставянето на кабинет на „Има такъв народ“ Манолова коментира, че в разговорите за третия мандат трябва да се избегнат допуснатите от формацията на Слави Трифонов грешки.

„Ние ще положим всички усилия мандатът да бъде реализиран, ще настояваме разговорите да са публични и да не се стига до обиди. хората очакват отговорно политическо поведение, а не обиди. Едноличните решения, подхода чрез доминация на силата, отказът да бъде подписано споразумение и да има публичност и прозрачност при водене на разговорите доведоха до това да не бъде реализирано правителство с първия мандат“, коментира Манолова.Подкрепи Economic.bg