Ибиса и Майорка въведоха туристически данък

От 1 юли посетителите на Балеарските острови ще плащат такса гост

Ибиса и Майорка въведоха туристически данък
784 ~ 1 мин. четене

От 1 юли всички туристи над 16 години, посещаващи Балеарските острови – Майорка, Ибиса, Менорка и Форментера, трябва да плащат екологичен данък или такса гост в размер от 0,25 цента до 2 евро на вечер.

Най-големият размер на данъка за гости ще е в 5-звездните хотели - 2 евро на вечер. На клиентите на 4-звездните хотели ще взимат 1,5 евро на вечер, за нощувка в хотели 2 и 3 *, апартаменти и къщи за гости - 1 евро. Най малко ще плащат тези, които ще се настанят на къмпинги и хостели - те ще трябва да плащат само 0,5 евро.

Хората в пътническите круизни кораби също ще трябва да плащат едно евро, ако корабът им остане и през нощта на някои от пристанищата на Балеарските острови.

През слабия сезон – от 1 ноември до 31 март – туристите ще плащат данъка наполовина. 50% от налога ще плащат и тези, които останат повече от девет дни на едно и също място.

В допълнение, тази година правителството ще глобява особено шумните туристи, чието поведение пречи на останалата част от хората. В зависимост от нарушението, глобата може да бъде до 3000 евро. Според местните медии, вече са наложени над 100 глоби.

Миналата година Балеарските острови са посетили около 14 милиона туристи. Тази година се очаква те да бъдат с 10-15% повече.

Подкрепи Economic.bg