IfW: Германската икономика ще се свие с между 4,5% и 9% през 2020 г.

Институтът за световна икономика преразгледа прогнозата си буквално за няколко дни

IfW: Германската икономика ще се свие с между 4,5% и 9% през 2020 г.

Снимка: Unsplashed

664 ~ 2 мин. четене

Германският институт за световна икономика IfW в четвъртък преразгледа прогнозата си за растеж през 2020 г. за най-голямата икономика в Европа поради избухването на коронавируса. Неправителствената организация прогнозира, че брутният вътрешен продукт ще се свие между 4,5% и 9% през тази година.

Новата прогноза е значително по-песимистична от предишната, направена само преди дни - на 12 март, когато институтът очакваше БВП в Германия да се понижи с 0,1 процента през 2020 г. и след това да нарасне с 2,3 процента през 2021 г. 

Немският брутен вътрешен продукт (БВП) ще намалее с 4,5 процента през тази година, при условие че настоящата стресова ситуация продължава до края на април и след това постепенно отслабва от май. Това би било спад на добавената стойност от 150 милиарда евро. Ако възстановяването не започна едва три месеца по-късно през август, германският БВП ще падне с 8,7 процента, сочи днешната прогноза на института.

И в двата сценария IfW Kiel очаква БВП да намалее с почти 18 процента през март в сравнение с предходния месец. Очаква се това ниско ниво да се запази до голяма степен през април. 

За по-нататъшно развитие изследователите разграничават V и U сценарий.

При V-сценария мерките за затихване постепенно намаляват от май, а производствените загуби, свързани с коронавируса, изчезват в рамките на шест месеца.

U-сценарият предвижда, че възстановяването ще започне едва през август и че производството в различните сектори няма да се върне към нивата преди корона-епидемията до началото на следващата година. 

Поради глобалния икономически спад и двата сценария не предвиждат значителни ефекти на наваксване в по-нататъшен курс през годината, дори ако ма свободен капацитет - особено в промишлеността.

През 2021 г. БВП ще нарасне силно и при двата сценария поради догонващите ефекти. При V сценария - със 7,2%, при U сценария - с 10,9%.

Броят на заразените с новия коронавирус в Германия надхвърли 10 000 - в страната вече са регистрирани 10 999 болни и 20 смъртни случая, съобщи днес институтът "Роберт Кох", цитиран от Франс прес, пише БТА.

През последното денонощие институтът, натоварен с мониторинга, е установил в страната 2801 нови инфектирани. Сред най-силно засегнатите региони са Северен Рейн-Вестфалия с 3033 случая, Баден-Вюртемберг с 2155 и Бавария с 1692.

Борбата срещу новия коронавирус представлява най-голямото предизвикателство за Германия след Втората световна война, заяви вчера в телевизионно обръщение към сънародниците си германската канцлерка Ангела Меркел. Тя призова всички германци да помогнат в борбата с вируса, като спазват най-новите наложени ограничения, за да се намалят до минимум социалните контакти и общуването и да се ограничи предаването на заразата.

Въпреки предупрежденията на властите обаче парковете и други обществени места в Германия са посещавани от много хора през последните дни. Това накара кмета на Берлин Михаел Мюлер и баварския премиер Маркус Зьодер да предупредят днес, че може да въведат извънредно положение или да наложат карантина.
Коментари: 0