IKEA може да връща милиони евро на Холандия

Очаква се решение на европейските антимонополни власти

IKEA може да връща милиони евро на Холандия

Снимка: Pixabay

Inter IKEA, собственикът на марката IKEA, до края на вероятно ще трябва да върне на Холандия стотици милиони евро, които страната е предоставяла на фирмата като данъчни облекчения. Това твърди Reuters, като цитира двама запознати източници. Правоприлагащите органи на ЕС в областта на конкуренцията продължават да разследват случаи с неправомерно отпусната държавна помощ на мултинационални компании.

Европейската комисия сега бърза да приключи двугодишното разследване срещу Inter IKEA, но времето може да се проточи, тъй като тежи обхвата на случая, казват източниците.

От Комисията са отказали коментар.

Стартирано през 2017 г., разследването на ЕС се фокусира върху Inter IKEA Systems в Холандия, която осъществява франчайзинг на IKEA и записва на своята сметка всички приходи от франчайз таксите по целия свят, получавани за използването на марката IKEA.

В центъра на вниманието се разглеждат две данъчни решения, издадени от нидерландските данъчни власти през 2006 г. и 2011 г., за които Европейската комисия заяви, че са намалили значително облагаемите печалби на Inter IKEA Systems в Холандия и са й дали несправедливо предимство.

Органът на ЕС в областта на конкуренцията заяви, че първото решение за данъци, обхванало 2006—2011 г., е довело до това значителна част от печалбата от франчайзинг на Inter IKEA Systems да се прехвърли към люксембургска единица, където тя не е облагана с данък.

Решение от 2011 г., постановено след като Европейската комисия обяви първата сделка за незаконна, позволи значителна част от печалбата от франчайзинг на компанията след 2011 г. да бъде прехвърлена на нейната компания-майка в Лихтенщайн.

Заповедта на ЕС идва малко след като вторият по върховенство съд в Европа миналия месец подкрепи методологията на изпълнителната власт в ЕС по делата за неправомерна държавна помощ срещу Fiat и Starbucks, припомня Ройтерс.
Коментари: 0