Икономическата свобода в България се повишава

В индекса за 2017 г. страната се е изкачила до 47 място в света, след като година по-рано се срина до 60-о

Икономическата свобода в България се повишава
4595 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Икономическата свобода в България  - възможността на хората свободно да работят, произвеждат, потребяват и инвестират, се подобрява. Индексът на икономическата свобода 2017, съставян от американската фондация "Херитидж" и в. "Уолстрийт джърнъл", показва, че страната ни се е изкачила до 47 място от общо 186 държави. Година по-рано България пропадна до 60-о място в класацията.

В доклада за страната ни е посочено, че страната ни извлича предимства от плоската си данъчна ставка, по-свободния външнотърговски режим, подкрепен от сравнително ефективната регулаторна рамка. В подкрепа на средата е и финансовият сектор, който след ликвидните проблеми през 2014 г. отчита значително подобрение през 2016 г.

Добри са отзивите и спрямо управлението на публичните финанси. Нивото на публичния дълг продължава да бъде сред най-ниските в региона, бюджетните дефицити намаляват.

Старите проблеми обаче остават, а те са свързани основно с неефективната правораздавателна система и недостатъчната защитеност на частната собственост. В анализа за държавата ни е посочено, че правителството трябва да се ангажира по-сериозно с тези проблеми и най-после да извърши дълбоки и всеобхватни реформи, за да се гарантира дългосрочното икономическо развитие на страната.

Времето, необходимо за стартиране на собствен бизнес е редуцирано допълнително, а лицензионните режими са облекчени, въпреки че според съставителите на индекса темпото, с което се случва промяната е недостатъчно бързо.

Отчита се обаче доброто развитие при пазара на труда, който след 2014 г. се възстановява. Като причина тук се изтъкват сравнително гъвкавите разпоредби при пазара на труда, но и тук се изтъква, че има нужда от допълнителни реформи.

При сектор „Енергетика“ се отчитат също положителни тенденции, основно по линия на задлъжнялостта.

Външната търговия е изключително важна за икономиката на България, се казва в анализа. Общият стойностен обем (внос и износ) се оценява през 2015 г. на 131% от брутния вътрешен продукт (БВП). Тук се изтъкват ниските митнически ставки, които са средно 1.5%. Официално чуждестранните и местните инвеститори се третират еднакво в рамките на закона.
Подкрепи Economic.bg