Икономическите събития оцветиха борсите в червено

Играчите на Уолстрийт предпочетоха да се разделят с рисковите си активи

Икономическите събития оцветиха борсите в червено

Снимка: БТА

512 ~ 3 мин. четене
Американските акции сложиха край на печелившата си серия и завършиха изминалата сесия на червена територия. Денят беше изпълнен с икономически новини и събития, сред които данните за пазара на труда в САЩ и брифингът на Европейската централна банка относно лихвените проценти и стимули в Еврозоната. 

Бюрото по труда на САЩ отчете 1.877млн. молби за помощи при безработица, при очаквани 1.77млн., което обезпокои инвеститорите. Оптимизмът на фондовите пазари беше върнат от новината, че ЕЦБ ще увеличи планираните стимули за европейските икономики до над 1 трилион евро. 

В края на щатската сесия голяма част от пазарните участници все пак решиха да се разделят с рисковите си активи, което доведе до понижения за основните индекси. Индустриалният Dow Jones приключи на нивото си на отваряне, а S&P500 и NASDAQ финишираха със спадове от 0.3% и 0.7%. Акциите на повечето от технологичните гиганти поевтиняха с между 1 и 2%. 

Междувременно в Европа ЕЦБ обяви, че свива драстично прогнозите си за инфлацията и растежа в еврозоната. Управителят на банката Кристин Лагард обяви, че институцията намалява прогнозите си за годишното ускорение на инфлацията в региона. Новините надделяха над перспективите за увеличение на стимулите и очаквано водещите европейски индекси също приключиха деня на червено. 

Акцентите днес

САЩ – Nonfarm Payrolls

Акцентът за седмицата ще падне върху месечните данни за пазара на труда в САЩ. В петък в 15:30 часа българско време Бюрото по статистика на труда ще публикува информация за броя на загубените работни места в неселскостопанския сектор на страната. Очакванията са частният сектор да регистрира загуба на 8.2млн. работни места за месец май, като същевременно безработицата да се покачи до рекордните 19.7%. Въпреки поетапното отваряне на щатската икономика, малко вероятно е това да се отрази на резултатите от доклада. 

Инструмент на фокус

UBS Group – Дневна 

Подобно на повечето участници в банковия сектор, акцията на UBS успя да възстанови голяма част от изгубените си позиции, давайки началото на нов възходящ тренд. Въпреки това, към момента цената се намира в опасна близост до горната граница на трендовия канал, както и до 200-дневната експоненциална средна. В краткосрочен план очакваме корекция, която може да доведе до възможност за покупка на по-добра цена.

USD/JPY – 8 часова

Началото на месец юни доведе до силен възходящ импулс за фондовите пазари, което очаквано отслаби позициите на японската йена. Валутната двойка USD/JPY от своя страна успя да прекъсне периода си на консолидация и да пробие съпротивата на 200-периодната експоненциална средна на 8-часова графика. Преди вход в дълга позиция съветваме да се изчака тест и потвърждение на пробива с цел намаляване на риска.

Natural Gas – 4 часова

На 4-часовата графика на природния газ може да видим как цената пълзи по възходяща тренд линия, близо до която се намира в момента. Смятаме, че вход в дълга позиция е удачен, като целта ще бъде достигане до нов локален максимум около психологическата граница от 2.00. 

Australia200 – Дневна 

От средата на месец март насам, австралийският индекс успя да навакса над 50% от загубите, причинени от Covid-19. В момента цената се намира в ключов момент, а именно тест на съпротива, който вероятно ще определи средносрочното движение на индекса. Ниво 61% от корекцията на Фибоначи съвпада с нивото на 200-дневната ЕМА, което ни кара да смятаме, че съпротивата няма да бъде премината лесно. При сигнал за отслабване на възходящото движение, вход в къса позиция ще бъде оправдан. 
Подкрепи Economic.bg