Николов: Ако КЕВР не направи добре сметките, топлофикациите може да фалират

Всеки потребител трябва да бъде известен колко пари трябва да му бъдат върнати, каза председдателят на енергийната комисия

Николов: Ако КЕВР не направи добре сметките, топлофикациите може да фалират

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

448 ~ 2 мин. четене

Цената на газа сега е около 22 лв./MWh, но не можем да бъдем сигурни колко ще бъде тя през целия отоплителен сезон при условие, че идва зима и потреблението се качва. Нормално е цената на газа да бъде по-висока. Това заяви председателят на енергийната комисия Валентин Николов пред "Нова телевизия".

„Единственият критерий е да видите цената на фючърсите на газовите борси в Европа. КЕВР трябва да ги гледа, ако не направи добре сметката, топлофикациите може да фалират“, каза той и обясни, че цената на газа за следващия отоплителен сезон ще е някъде около 32-33 лв./MWh и затова не е толкова голямо намаление.

Николов обясни, че всеки потребител трябва да бъде известен колко пари трябва да му бъдат върнати от преизчисленията на сметките за изминалия период, което е уредено и в закона. „В закона сме вкарали, че всеки един доставчик на газови услуги и газоразпределителните дружества трябва да уведоми колко е надвзел“, каза той.

В момента всички клиенти на „Булгаргаз“ са получили споразумения, които ще подпишат със сумите, които ще им бъдат върнати.

„Сега КЕВР ще излезе с решение колко е цената на парното за целия изминал период, не за един месец, както е за газа, ще се види разликата между двете суми и топлофикациите ще известят всеки един клиент“, обясни Николов.

По думите му е много малко вероятно да има още поскъпване на газа, защото КЕВР са предвидили повишение. „Ако това не се случи и цената на газа е ниска, той ще направи корекция надолу през следващия отоплителен сезон то ще се предвиди.“

Подкрепи Economic.bg