Икономиката на САЩ няма да получи силен тласък от сделката с Китай

Според икономистите има още въпроси за решаване

Икономиката на САЩ няма да получи силен тласък от сделката с Китай

Снимка: БТА

Постигането на частична търговска сделка между Вашингтон и Пекин е малко вероятно да осигури значителен тласък на американската икономика, а само ще намали рисковете или в най-добрия случай ще подкрепи активността умерено, показва проучване на Reuters. 

Финансовите пазари бяха оптимистични по време на подготовката и след сключването на споразумението, като американските акции достигнаха най-високите си постижения миналата седмица. Според последвала анкета на Reuters сред 100 икономисти обаче картите не вещаят толкова забележителен успех на американската икономика.  

„Неотдавнашното споразумение от фаза 1 между САЩ и Китай предполага понижаване на шансовете за ескалация до същинска търговска война. Въпреки това сделката засега не е достатъчно всеобхватна, за да засили значително икономическия импулс“, коментира Янулем Акет, главен икономист в Julius Baer.

За това подсказват и очакванията за действията на Федералния резерв. Според Джим О‘Съливан, главен макро стратег за САЩ в TD Securities, Фед ще остане в режим на задържане или облекчителен режим, но „няма почти никакъв шанс за заятгане“. 

Анкетите на Reuters през последните няколко години многократно посочват търговската война между САЩ и Китай като най-важния риск за спад на американската икономика и предупреждават, че тя може да отключи следващата рецесия. Сега, въпреки подписаното търговско споразумение, макар и частично, шансовете за рецесия в САЩ остават подобни на прогнозите от последните месеци – около 20-25% през следващите 12 месеца и около 30-35% през следващите две години.

„Въпреки че скорошният напредък е окуражаващ, оставаме скептични, че тази година може да бъде постигнато широко съгласие, тъй като сложните въпроси като държавните субсидии и принудителните трансфери на технологии все още трябва да бъдат решени“, коментира Сал Гаутери, старши икономист в BMO. Коментари: 0