В непозната среда без карта: Навигацията е възможна и Facebook го доказва

Екип на компанията направи важна стъпка в „умната“ роботика

В непозната среда без карта: Навигацията е възможна и Facebook го доказва
Екип на Facebook AI създаде алгоритъм за учене, който може да предостави нови възможности за роботите, отваряйки им широко вратите към домовете и офисите. Технологията, базирана на изкуствен интелект, позволява на машините да се ориентират по-лесно и да намират най-краткия маршрут в непозната среда, без да използват карта. 

Само чрез камера със сензори за дълбочина, GPS и компас алгоритъмът отвежда робота да крайната цел с 99.9% успеваемост по най-краткия маршрут – това означава без грешни завои и необходимост от връщане назад през цялото време. Всичко това без проучвания, обясняват от TechnologyReview и казват, че това е голямо подобрение спрямо предишните методи. 

Защо това е важно? 

Намирането на пътя без карта е от съществено значение за апаратите от следващо поколение, като автономни дронове за доставка и домашните и офис роботи. 

Някои от най-добрите роботи, налични днес, като Spot и Atlas на Boston Dynamics и Digit на Agility Robotics, са пълни със сензори, които ги правят доста добри в поддържането на баланса си и избягването на препятствията. Но ако ги оставите на непознат ъгъл и ги оставите да си намерят пътя към дома, те ще бъдат… с една дума – прецакани. 

Въпреки че алгоритъмът на Facebook все още не се справя с външната среда, той е обещаваща стъпка в тази посока и вероятно би могъл да бъде адаптиран към градските пространства.

Facebook тренира своите ботове за три дни в AI Habitat, фотореалистичен виртуален макет на интериора на сградата, със стаи и коридори и мебели. За това време те успяха да направят 2.5 милиарда стъпки – еквивалент на 80 години човешки опит

Както винаги екипът не знае точно как изкуственият интелект се е научил да се ориентира, но най-доброто предположение е, че той е използвал моделите на вътрешната структура на проектираните от човека среди. Сега Facebook тества алгоритъма си в реални физически пространства, използвайки LoCoBot робот.

Коментари: 0