Има разрив между общественото мнение и политиците в ЕС

Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия

Има разрив между общественото мнение и политиците в ЕС

Не съществува единно обществено мнение. Това смята председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, предаде РИА Новости.

„Наблюдаваме увеличаващ се разрив между общественото мнение и европейските политици. За жалост няма европейско обществено мнение – то и досега е поделено на национални категории“, заяви Юнкер.

Причината за „разрива“ между общественото мнение и действията на определящите политиката на ЕС лица той обясни с това, че „ние не говорим за Европа по правилния начин“, предаде Фокус. Председателят на Европейската комисия изрази мнение, че когато дори и най-убедените европейци, трябва да обяснят решенията на ниво Европейски съюз, го правят въз основата на националните рефлекси и реакции. 

По-рано Юнкер коментира, че миграционната криза се е превърнала за в криза на солидарността на страните членки за Съюза. Според него ситуацията с бежанците „с всеки следващ ден се превръща в криза на европейската солидарност“. 

Още в края на миналата година Юнкер заяви, че се вижда края на славните дни на Европа от икономическа гледна точка. Той коментира, че Европейският съюз е изправен пред дългосрочен икономически спад, а "любовната афера" на европейската интеграция е е под риск. 

"Мечтата за обединения континент е застрашена от фракциите и отцепничеството на националното разделение и сепаратистките движения. Европейският съюз не върви на добре. Така че ние трябва да се уверим, че пазим живи амбициите, надеждите и мечтите за Европа", отбеляза още тогава председателят на Европейската комисия. 

Коментари: 0