Има заподозрени за кървавия атентат в Анкара

Ердоган се закани да „постави терористите на колене“

Има заподозрени за кървавия атентат в Анкара
184 ~ 2 мин. четене

До момента никоя терористична организация не е поела отговорност за атентата, който разтърси центъра на Анкара вчера. По последна информация мощният взрив е довел до смъртта на 37 души, а 125 са тежко ранени. Турските власти смятат, че виновникът за терористичния акт е забранената в страната кюрдска групировка ПКК.

Президентът Ердоган се закани да „постави терористите на колене“. В декларация, разпространена до медиите, той заявява, че подобни нападения само ще засилят решителността на Турция да се бори с тероризма. „Страната никога няма да се откаже от правото си да се защитава”, пише в декларацията.

Вчера в час пик кола-бомба се взриви на площад „Гювенпарк“  в центъра на столицата. Разследващите предполагат, че мъж и жена, които са сред загиналите, са атентаторите. Това е третият атентат в Турция само за половин година.

Свидетели разказват как черен автомобил се е приближил към оживената улица и десет секунди по-късно навсякъде са се разхвърчали седалки от автобуса, до който се е взривил автомобила.

Ранените са настанени в 10 болници. Част от пострадалите са в критично състояние, предаде БНТ. първите часове след нападението турските медии съобщаваха оскъдна информация, тъй като властите наложиха забрана за отразяване от мястото на атентата. Часове по-късно медийното затъмнение се пренесе и в интернет, където беше ограничен и достъпът до Фейсбук, Туитър и Ютюб.

Малко след терористичния акт премиерът Давутоглу свика извънредно заседание на кабинета и силите за сигурност.

Вътрешният министър Ефкан Ала съобщи, че властите вече разполагат с доказателства за самоличността на извършителите, но няма да съобщят кой е отговорен, докато не приключи разследването.

Тази сутрин Турските военновъздушни сили са извършили масирани бомбардировки срещу 18 обекта на Работническата партия на Кюрдистан в Северен Ирак часове след атентата. 9 изтребителя Ф-16 и два бойни самолета Ф-4 са извършили атака срещу 18 позиции на кюрдите в Северен Ирак. Извършено е нападение и там, където се намира ръководството на ПКК.

Подкрепи Economic.bg