Имиграцията донесе на Канада най-силния демографски ръст в Г-7

Населението на страната се е увеличило с 1.7 млн. души през последните 5 години

Имиграцията донесе на Канада най-силния демографски ръст в Г-7
4925 ~ 1 мин. четене

Канада е регистрирала през последните 5 години най-силен демографски растеж сред останалите държави от Г-7, съобщава статистическият институт на страната.

Според институцията основната причина за това е имиграционният поток. През миналата година данните сочат, че жителите на страната са 35 млн., което е с 1.7 млн (5%) повече спрямо данните от преброяването през 2011 г.

Около 2/3 от този ръст на населението се приписва на имиграцията, а останалата една трета идва от естествения прираст, се посочва в комюнике на статистическия институт.

Очаква се делът на миграционният прираст да се увеличава през следващите години заради застаряването на населението и слабата раждаемост. Правителството е определило праг на имигрантите на 300 хил. души годишно.

Канада вече е оглавявала страните от Г-7 според данните от предишните преброявания на населението през 2006 г. и 2011 г., припомня институтът. Тя е втората държава в света по площ – близо 9 млн. кв. км, но има едва 3.9 души население на кв. км. За сравнение – в САЩ гъстотата на населението е 35.3 души на кв. км.

2/3 от канадците са концентрирани на 4% от територията на страната – в трите големи града – Торонто, Монреал и Ванкувър. Ванкувър е най-гъсто населеният град с повече от 5 400 души на кв. км. Населението на Торонто е 5.9 млн. жители и това е най-големият канадски град. В Монреал живеят 4 млн. души, а във Ванкувър – 2.4 млн. души.

Подкрепи Economic.bg