Имотният пазар в Гърция - актуални тенденции

Южната ни съседка става все по-атрактивна за нашенците

Имотният пазар в Гърция - актуални тенденции
3797 ~ 2 мин. четене
Вече сме в разгара на летния сезон и все повече българи поглеждат към Гърция с търсене на имот под наем за лятната ваканция, а други - на добри възможности за покупка на качествен имот в някой от популярните курорти в Северна Гърция.

Южната ни съседка става все по-атрактивна за български туристи и купувачи на имоти заради своята близост и бърз достъп с автомобил от България, прекрасна природа, приятен климат целогодишно с дълъг летен сезон, разнообразни плажове и кристално чисто води и не на последно място - изключително изгодни и достъпи цени на имотите.

До 2014 г. търсенето на луксозни имоти в Северна Гърция бе в рамките на 150-250 хил. евро, като основно се купуваха така наречените мезонети, които представляват редови къщи и са доста разпространени като тип, сочат данни на ЛУКС ИМОТИ.

"От тази година наблюдаваме много интересна тенденция - голям интерес към имоти с цени над психологическата граница от 1 млн. евро. Клиентите, които се обръщат към нас са основно български купувачи със сигурна работа, добри доходи и собствен бизнес", коментира Никола Стоянов, управляващ съдружник в ЛУКС ИМОТИ. 

Районът на Северна Гърция се оформи като регионален център, който привлича граждани от всички съседни държави, не само от България. Много граждани от Македония, Сърбия, Румъния купуват имоти на Халкиди, което поддържа пазара там доста жив и броя на сделките продължава да е стабилен.

Най-голям интерес традиционно има към п-ов Касандра, като за по-елитни се считат селищата , разположени във вътрешната част на полуострова, която гледа към втория ръкав. През последните години нараства интересът и към п-ов Ситония, където ваканционните селища Никити, Вурвуру, Неос Мармарас и други, привличат все повече туристи заради кристално чистите води, спокойствието и популярните бийч барове, които се считат за едни от най-добрите на Халкидики. 

Предпочитанията на купувачите са към къщи, като задължителен елемент е имотът да има морска панорама, а по-взискателните купувачи държат задължително да са на първа линия непосредствено на плаж.

Наемателите на луксозни имоти търсят подобни параметри на имотите, като предпочитат да наемат самостоятелни къщи, които да разполагат с двор от поне 300 кв.м. и да са в непосредствена близост до плаж за максимално удобство. Наемните цени на подобни имоти започват от около 300 евро на нощ.

Процедурата за покупка на имот в Гърция много прилича на тази в България, като има някои особености, за които нашите консултанти ще ви информират. Целият процес по покупката трае около 30 дни, като няма особени изисквания по отношение на български купувачи, тъй като всички купувачи от страни-членки на ЕС се третират като местни и могат свободно да закупуват имоти в Гърция.
Подкрепи Economic.bg