Индипендънт: Как да прекарате един уикенд в Пловдив

Индипендънт: Как да прекарате един уикенд в Пловдив

Снимка: Economic.bg

Пловдив притежава точните съставки за градска ваканция - калдаръмен Стар град, впечатляващи древни руини и приятни места за хранене и почивка. Тъй като вторият по големина град в България става Европейска столица на културата през 2019 г., неговият исторически център и централна алея никога не са изглеждали по-добре. Настроението е бурно, цените са ниски и тълпите от хора все още не са пристигнали - идеалният момент да опознаете живописния Пловдив, пише британското издание Индипендънт.

Старият град

В Стария град можете да се разходите по каменистите улички, които се намират между очарователни сгради от 19-ти век. Тези цветно боядисани къщи датират от Възраждането, процъфтяващ период за българската архитектура и литература. Дървените им стрехи и надвесени горни етажи придават на Стария град мистериозна, вълнуваща атмосфера. Няколко сгради са превърнати в музеи, които показват епохата на Възраждането. Една от най-красивите е Балабановата къща. По-надолу се намира Регионалният Етнографски музей, който се помещава в синя сграда с вълнообразен керемиден покрив.

Римската история

Подобно на Рим, Пловдив е построен на седем хълма и древни руини все още са разпръснати из града. Най-впечатляващ е Римският театър, един от най-добре запазените антични театри в света. Руините датират от 2-ри век, а по време на разцвета си около 6000 зрители са наблюдавали представления от мраморните седалки. Към днешна дата също се организират представления, като цената за вход е 3 лв.

На запад от Римския театър се намира Римският стадион, разположен точно под главната търговска улица на Пловдив. Той е построен по време на управлението на Адриан, когато градът е носил името Филипополис, високо култивирана провинциална столица на Тракия. В момента посетителите могат да се насладят на безплатно прожектирани кратки 3D филми.

Хълмове и забележителности

Ако искате да се насладите на панорамна гледа на града можете да се качите на някои от хълмовете. Най-красива е гледката от Небет тепе, където ще видите разрушените стени на някогашната римска крепост.

На 35 км от Пловдив се намира Бачковският манастир, вторият по големина манастир в България. По пътя за Бачково си струва да отделите време да посетите Асеновата крепост - средновековна руина с изглед към стръмната, покрита с гора долина Асеница. Най-старата реликва в покрайнините на Пловдив е паметникът Бузлуджа. Тази спорна руина прилича на космически кораб и се намира на 120 км северно от Пловдив.

Капана

Кварталът "Капана", разположен западно от Стария град, е дом на млади художници, които създават своето изкуство в малки студия. В квартала има множество приятни заведения, които ще ви помогнат да се потопите в арт атмосферата.

Архитектура

Пловдивската църква Свети Константин и Елена датира от 3-ти век. Това е най-старата църква в града и икона на стария град, благодарение на екстериорните си фрески и блестящата камбанария.

Коментари: 0