Индия подава ръка на Huawei в критичен момент

Huawei бе забранена на няколко ключови мобилни пазара заради опасения, свързани с киберсигурността

Индия подава ръка на Huawei в критичен момент

Снимка: БТА

Яростната глобална надпревара за бъдещето на 5G мрежите изхвърли Huawei от няколко ключови мобилни пазара заради опасения, свързани с киберсигурността. Китайската компания обаче все още има шансове да се позиционира на един от най-горещите – индийския.  

Производителят на телекомуникационно оборудване заяви, че е получил покана от правителството в Индия да проведе 5G изпитания в страната, предава CNN. „Развълнувани сме от възможността да си сътрудничим с правителството за своевременното разгръщане на 5G в Индия“, се казва в изявление на компанията в понеделник. Тестовете ще започнат в началото на идната година, посочват още от Huawei. 

Известно е, че индийското правителство цели да внедри 5G услуги в цялата страна до 2020 г. От там обаче досега не са коментирали новината за сътрудничеството с китайската компания. 

От Huawei пък казаха, че вече са извършили някои първоначални 5G тестове в партньорство с безжичните оператори Bharti Airtel и Reliance Jio. 

Китайската компания е най-големият производител на телекомуникационно оборудване и вторият най-голям играч на пазара на мобилни телефони. През последните месеци обаче дейността ѝ е подложена на засилен контрол заради разпространяваната от САЩ информация, че устройствата на Huawei крият риск за националната сигурност, тъй като се ползват за шпионаж от китайското правителство. 

В резултат на тази международна пропаганда вече няколко страни, сред които Австралия,  Нова Зеландия и Япония официално забраниха използването на телекомуникационното оборудване на Huawei за изграждането на бъдещите 5G мрежи. В много други страни отношението също е негативно. В Чехия например местният регулатор също предупреди за заплахи за киберсигурността, а два от водещите европейски оператори – британският British Telecom и френският Orange, заявиха, че няма да ползват устройства на китайския бранд в изграждането на критичната инфраструктура на бъдещите си мрежи от ново поколение. Германският Deutsche Telekom все още не е обявил решението си по същия въпрос. 

Неотдавнашният арест на главния финансов директор на Huawei Мън Уанджоу в Канада повдигна допълнителни въпроси по казуса. Тя бе задържана по обвинение на американските власти, че е нарушила санкциите към Иран и е помогнала за внасянето в страната на забранени технологии. Арестът на Мън се случи в разгара на офанзивата срещу Huawei, но и на фона на задълбочаващата се търговска война между САЩ и Китай. 

Коментари: 0