Инфлацията в ЕС се понижава и притиска ЕЦБ за стимули

През юни показателят е бил подкрепян предимно от представянето на сферата на услугите

Инфлацията в ЕС се понижава и притиска ЕЦБ за стимули

Снимка: Needpix

480 ~ 1 мин. четене
Годишната инфлация в Еврозоната се е понижила до 1% през юли, показват данните на Евростат. През същия месец на миналата година тя беше 2.2%. За целия Европейски съюз ситуацията не е много по-различна - през миналия месец цените на дребно са били с 1.4% по-високи спрямо същия месец на 2018 г. Тогава пък годишното увеличение беше 2.2%.

Европейската централна банка (ЕЦБ) си е поставила за цел поддържане на инфлация на ниво около 2%. Данните оот последните месеци показват, че това е все по-трудно постижимо, което пък увеличава натиска върху централната банка през септември да обмисли предоставянето на още икономически стимули. Новите данни от Eurostat, заедно с други негативни показатели от предишните седмици, може да убедят финансовия регулатор да понижи лихвените проценти до отрицателни нива и да стартира нова програма за количествени улеснения, за да възобнови икономическата тяга в Еврозоната.

Най-ниската инфлация през юли е отчетена в Португалия (-0.7%), Кипър (0.1%) и Италия (0.3%). Най-високо годишно равнище на инфлацията е отчетено в Румъния (4.1%), Унгария (3.3%), Латвия и Словакия (по 3%). В сравнение с юни през юли тази година инфлацията се е понижила в 15 страни членки на ЕС, в две от тях е останала без промяна и се е повишила в 11 от тях.

През миналия месец най-голям принос за нарастване на инфлацията е имала сферата на услугите, следвана от хранителните и алкохолни продукти, тютюна и неенергийните промишлени стоки.
Подкрепи Economic.bg