Инфлацията в САЩ отчете умерен ръст през декември

След пет поредни месеца на спад в цените на новите автомобили се отчита покачване

Инфлацията в САЩ отчете умерен ръст през декември

Снимка: Pixabay

Потребителските цени в САЩ нараснаха през декември до едногодишен връх от 2.3%, но въпреки това месечната инфлация продължава да бъде сдържана през декември 2019 г., съобщава Reuters.

Според Министерството на труда индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през декември 2019 с 0.2% спрямо ноември, когато инфлацията нарасна с 0,3%, и при очаквания за ново увеличение с 0.3 на сто. На годишна база потребителската инфлация се ускори в края на миналата година до 2.3% от 2.1% през ноември.

Енергийните цени се повишиха през декември с 3.4% на месечна база с оглед на поскъпване с 2.8% на бензина, докато цените на храните се увеличиха с едва 0.2 на сто.

Основният CPI индекс (изключвайки цените на храни и енергия) се повиши през декември с 0.1% на месечна база (при очаквания за повишение с 0.2%), докато основната инфлация на годишна база се повиши за трети пореден месец с 2.3 на сто, потвърждавайки прогнозите на финансовите пазари. За цялата изминалата година основната инфлация в САЩ се повиши с 2.3% след растеж с 2.2% през 2018-а година.

Разходите за здравеопазване се повишиха с 0.6% през декември, а цените на облеклото нараснаха с 0.4%. След пет поредни месеца на спад в цените на новите автомобили се отчита покачване от 0.1%. В същото време стойностите, на които се продават употребяваните такива, спаднаха с 0.8%.

Коментари: 0