Инфлацията във Великобритания с 12-годишно дъно

Жилищата поскъпват с над 10% за една година, а в Лондон - със 17%

Инфлацията във Великобритания с 12-годишно дъно
Автор: Стилиян Гребеничарски

Инфлацията във Великобритания достигна най-ниските си стойности от 2002 г. насам, пише Bloomberg. Ръстът в индекса на потребителските цени се свива до 1% на годишна база през ноември, при 1,3% за предходния месец, става ясно от данните на Националното статистическо бюро.

Очакванията на анализаторите бяха за средно покачване на цените с 1,2%, но продължаващия спад в котировките на петрола доведе до понижаване на транспортните разходи и поевтиняване на почти всички групи хранителни стоки.

Нивото е на път да се отклони с над 1 процентен пункт от целите на Bank of England, което ще наложи на управителя ѝ Марк Карни да даде официални писмени обяснения на финансовия министър Джордж Озбърн.

Инфлацията на месечна база е 0,3%. Тази за търговията на дребно за последната година е 2%, при 2,3% за октомври. В отделен доклад, статистическата служба съобщи, че жилищните цени са нараснали с 10,4% на годишна база през октомври, при 12,1% през септември. В Лондон жилищата поскъпват с 17,2%.

„Засега не считаме, че има непосредствена опасност от дефлация, но тенденцията е ръста в цените да се задържи трайно на нива под 1%. Това вероятно ще мотивира значително забавяне в плановете за по-консервативна политика през следващите години”, заяви пред агенцията Пол Холингсуърт, икономист в Capital Economics.

Данните подхраниха подозренията на пазарните играчи, че централната банка няма да започне покачване на основните лихви поне в следващата година и те ще останат на рекордните 0,5%. Доходността по 30-годишните правителствени облигации се понижи за първи път под 2,5%, а паундът поскъпна с 0,75% до 1,5755 долара.

Коментари: 0