Информацията е горивото на бъдещето

Потребителите очакват да им осигурим лесен и удобен начин за използване на онлайн услугите при максимално ниво на сигурност

Тунио Зафер:

Информацията е горивото на бъдещето

Снимка: Икономика

1224 ~ 4 мин. четене
Автор: Яна Колева
Тунио Зафер е изпълнителен директор на pCloud – компания за облачни услуги за съхранение на данни. Той има над 17-годишен мениджърски и маркетингов опит в сферата на технологиите. Участвал е в редица проекти, сред които МТелеком, Host.bg, Grabo.bg, Mobile Innovations. Създават pCloud през 2013 г. заедно с Антон Титов, който е главен технически директоp.

Когато задуха силен вятър, едни започват да строят устойчиви бетонни огради, за да се предпазят, а други правят вятърни мелници, за да извлекат ползи. Някои компании виждат, че сигурността е ключов момент и за потребителите, и за бизнеса, и започват да предоставят услуги, свързани с този важен аспект на всяко онлайн присъствие.

Бурното развитие на IT, навлизането на умните устройства и на клауд технологиите води до

сериозна заплаха

от изтичане на информация и опасност от кражба на идентичност. Един от основните проблеми е, че често бизнесът не вижда заплахата и не полага достатъчно усилия за защита. Създава се затворен кръг между бизнеса и потребителите, които недооценяват опасностите за сигурността и нехаят, докато не се стигне до сериозен проблем заради изтичане на пароли и на лична информация. Едва тогава се замисляме, че не се грижим за защита на информацията си. Основната причина за това е в недостатъчната информираност на самото общество за онлайн заплахите за сигурността.

Банкирането е консервативен бизнес.

Банките предпазливо пристъпват към всяка новост

а когато се решат на подобна стъпка, стигат до една от двете крайности – или с желанието да улеснят потребителите пренебрегват сигурността, или опитвайки се да ги предпазят от евентуална кражба на пари, затрудняват потребителите в използване на услугите им. Все още има банки, които работят със сертификати, които се инсталират само на един браузър, или само на един телефон. Ако в движение ви се наложи да направите превод през устройство, на което досега не сте имали достъп, става направо невъзможно транзакцията да се осъществи. В обратните случаи става лесно и ако някой вземе телефона ви, може да направи превод вместо вас. В близките месеци и години ситуацията ще се промени драстично. Появата на онлайн банки като Revolut ще повлияят на пазара. Те оправдава по-ниските такси с факта, че няма физическа мрежа от банкови клонове, но се грижат за сигурността на потребителите и успяват да дадат леснота и удовлетвореност от използването на техните продукти. На пазара ще се наложат компании, които дигитализират традиционни бизнеси, улесняват потребителите, като същевременно създадат сигурност и удобство.

Институциите предприеха мерки

за сигурността в мрежата с цел да предпазят компаниите и крайните потребители, опитвайки се да наложат на бизнеса да се грижи за сигурността на своите клиенти и потребители. Хората трябва да са информирани за последствията от споделянето на информация, както и от всичко, което правят или не правят в интернет. Част от компаниите не са готови да реагират на новия европейски регламент за защита на личните данни (EU 2016/679 - GDPR ). Заложени са големи глоби, говори се за проценти от годишния оборот на компаниите, което ще доведе до сериозни сътресения, ако регламентът започне стриктно да се прилага.

Сигурността става

неизменна част от всеки бизнес,

който е онлайн. Предстоят грандиозни промени.

pCloud, още преди да предприеме действия свързани с GDPR, се оказа, че отговаря на над 90% от изискванията на регламента. Нашите клиенти може да ползват услугата pCloud Crypto, която дава възможност да защитите файлове си само с няколко прости действия. Норвежка компания направи одит на системата и я оцени много високо. Тя е с най-високото ниво на сигурност, което съществува в интернет, като предоставя управлението на сигурността в ръцете на самите крайни потребители - никой освен собственика на информацията, няма достъп до нея. Като доставчик на услугата ние също нямаме никаква представа каква точно информация се съхранява при нас.

През миналата година

предизвикахме хакерите от цял свят

да разбият функционалността на pCloud Crypto и предложихме 100 хил. долара награда. Близо 3 хил. организации и хакери опитаха да направят пробив в системата, но не успяха. Така доказахме, че с иновативен подход към функционалности, които са налични на пазара, може да се предложат максимално сигурни услуги. Интересът към тях се засилва и това показва, че предстои сериозно развитие в този сегмент.

Появата на квантовите компютри в недалечно бъдеще ще доведе до още по-голяма нужда от усложняване на алгоритмите, с които се прави криптирането, за да нямат те достатъчно мощ за декриптиране на информацията. При всички положение сложността на криптирането ще расте. Само по себе си то е много повече математика, отколкото чисто програмиране. Българският гений има таланта в това отношение, също така имаме и достатъчно добри школи, поради което са налице условия да се създават и развиват добри специалисти в тази сфера в България.

Всеки, който има какъвто и да е бизнес, ще трябва да разполага с

достатъчно добри познания

за сигурността в интернет. В последните десетина години хората свикнаха да споделят информация в социалните мрежи, но когато се убедят, че тя ги прави уязвими, ще последва капсулиране в споделянето. И са нужни стъпки, чрез които сигурността на потребителите да се гарантира в максимална степен. Мерките по сигурността на информацията, достъпна през интернет, ще се затягат. Потребителите и клиентите очакват да им осигурим най-лесния и най-простия начин, чрез който те да продължат да си вършат работата, без да се притесняват за сигурността.

Информацията е горивото на бъдещето, тя е най-голямото богатство на всеки и трябва надеждно да бъде опазвана.
Коментари: 0