Защо британски пъб започна да продава бира срещу стар iPhone

„Планината“ от електронни отпадъци заплашва околната среда

Защо британски пъб започна да продава бира срещу стар iPhone

Снимка: Unsplash

4997 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Лондонският пъб Trade-Inn започна да приема стари смартфони и други ненужни електронни устройства като начин на плащане за храни и напитки, пише Euronews.

Trade-Inn приема около 14 хил. вида различни употребявани електронни джаджи. Инициативата се подкрепя от компанията Spring, която разполага с повече от 1000 електронни машини за събиране на отпадъци в страната. Получената по този начин стара техника се ремонтира за бъдеща употреба.

Според представителите на организацията до 2024 г. Великобритания може да стане първа в света по отношение на генерирането на технологични отпадъци, изпреварвайки настоящия лидер в лицето на Норвегия. Около 1.6 млн. тона електронни устройства се изхвърлят там годишно. Общите разходи за този обем отпадъци биха били достатъчни за закупуване от всеки британец на осем пинти (над 4.5 литра) бира.

В момента по-голямата част от електронните отпадъци във Великобритания се изхвърлят или изгарят, като вредят на околната среда. Всяко домакинство в страната разполага с около 20 ненужни устройства, установи докладът на правителствения Комитет за одит на околната среда на Острова.

По-рано Plus-one.ru говори за нови данни за общото количество електроенергия по света. Глобалната маса на технологичните отпадъци е равна по тегло на Великата китайска стена.

Според проследяването на Global от докладите на Global E-Waste Monitor през следващите няколко години електронните отпадъци ще се увеличат от 23.9 кг. на 24.5 кг. до 2024 г. на глава от британското население. По това време Норвегия ще бъде вторият най-голям "нарушител", следван от Дания, Швейцария и Холандия.

Оставянето на неизползвано устройство в чекмедже е толкова лошо, колкото и хвърлянето му в кошчето. Това е така, защото вместо да се използва повторно от някой друг, то е извадено от обращение и трябва да бъде заменено с нещо ново. С нарастването на технологиите в домовете ни нараства и "планината" от електронни отпадъци, която има катастрофално въздействие върху околната среда“, обяснява съоснователят на Spring Джеймс Сиър.

Подкрепи Economic.bg