Интересът към смартфоните расте – световните продажби са скочили с 6.7%

За периода април-юни са били общо пласирани 366.2 млн. на смартфона, сочти доклад на Gartner

Интересът към смартфоните расте – световните продажби са скочили с 6.7%

Снимка: Pexels

В световен мащаб интересът към смартфоните явно процъфтява, след като глобалните продажби на „умни“ телефони през второто тримесечие на 2017 г. са се увеличили с 6.7% на годишна база. За периода април-юни са били общо пласирани 366.2 млн. на бройки, сочат актуалните данни в доклада на изследователската фирма Gartner. 

Базираните на Android телефони са си извоювали 87.7% пазарен дял за сметка на тези с операционна система iOS, чийто продажби съставляват 12.1% от всички. 

„Въпреки, че търсенето на евтините смартфони остава силно в развиващите се пазари, има ръст и при 4G устройствата с по-голям обем памет, процесори и подобрени камери“, коментира  Аншул Гупта, директор в сектор изследвания в Gartner, цитиран от GadgetSnow. 

Все по-голямото проникване на смартфони в Индия, Инфонезия и страните от Югоизточна Азия доведе до  ръст в продажбите на годишна база в новозаформилата се ниша Азия-Тихи океан. 

Като цяло всички всички видове смартфони са регистрирали ръст в продажбите си през изминалото тримесечие спрямо същия период на 2016 г. В тази връзка продажбите на Samsung са се увеличили със 7.5% на годишна база при това след три последователни тримесечия на спад, които бяха продиктувани от проблемите с „гърмящия“ Galaxy Note 7.

Разнообразието на пазара, внесено от китайските марки като Huawei, Oppo и Vivo все пак няма да нанесе сериозен удар на Samsung, като очакванията на Gartner са, че южнокорейският бранд ще се поздрави с ръст и в края на 2017 г. 

Що се отнася до американския играч iPhone – неговите продажби през второто тримесечие са се свили с 0.2%, като марката е реализирала общо 3.3 млн. продажби през периода. Очакванията на анализаторите обаче са, че търсенето на продуктите на Apple ще нараства, тъй като по-старите модели все още привличат вниманието на купувачите, а в добавка на това на хоризонта се задава дългоочакваният революционно нов iPhone 8. 

С най-добри резултати на годишна база може да се похвалят китайските производители на Vivo и Oppo, чийто продажби нараснаха съответно с 70.8% и 44.1% спрямо същия период на 2016 г. 
Коментари: 0