10 интересни факта за моста Понте Векио

Той е една от най-впечатляващите забележителности във Флоренция

10 интересни факта за моста Понте Векио
Понте Векио е един от най-известните мостове в света. Той се намира в италианския град Флоренция и е една от най-посещаваните и харесвани забележителности в града. В следващите редове ще ви представим 10 любопитни факта за моста, които може би не знаете:


10. Сегашната структура на Понте Векио не е оригиналът на моста

Понте Векио, известен още като Старият мост, е открит официално през 1345 г. Сегашният му вид обаче не е оригиналът на моста. Смята се, че той е построен първо през 996 г. от римляните от камък и дърво. По-късно е превърнат в нещо по-стабилно и по-елегантно.9. Мостът е разрушаван два пъти от наводнения

След първоначалното изграждане мостът е имал трудни времена. През 1117 г., а след това и през 1333 г. той е бил унищожен от наводнения. В сегашния му вид е изграден през 1345 г. 


8. Първоначално той е служил като отбранителен фронт

През Средновековието градовете са били атакувани от различни части на града. Докато по-голямата част от Флоренция е защитена със стени, крайбрежието все още е било уязвимо на атаки, откъдето идва и името Понте Векио.


7. Наемите от магазините възстановяват част от разходите за моста

За да възстанови част от парите, изразходвани за изграждането на моста, правителството решава да даде помещения под наем. В момента там се помещават магазини за бижута и търговци на скъпоценни камъни. 

6. Само мостът във Флоренция оцелява по време на Втората световна война

През 1944 г. Флоренция е атакувана по време на нацисткото отстъпление. Всички мостове са били бомбандирани с изключение на Понте Векио. 


5. Най-добрата гледка към моста е от лодка

Ако имате възможността да посетите Флоренция, то определено трябва да видите Понте Векио от лодка, с която да се разходите по река Арно. 
4. Коридорът Васари

Когато Козимо I де Медичи, великият херцог на Тоскана, се премества в двореца в южната част на реката, осъзнава, че трябва да ходи сред масите. От страх да не бъде убит от враговете си, той прави коридор, който да му попречи да се движи сред хората.

3. Семейната кула Манели

Първоначално Понте Векио има четири кули на моста. По време на изграждането на коридора всички те са разрушени, с изключение на една - Манели, принадлежаща на фамилията Манели.

2. Прозорците на Мусолини

Мостът Понте Векио е бил с малки прозорци. Мусолини обаче решава да конструира по-големи за посещението на Хитлер през 1939 г. 

1. Катинари на любовта

Посетителите на Понте Векио поставят катинар на портата на бронзовия бюст, дело на златарска къща Benvenuto Cellini. Туристите заключват катинар и хвърлят ключа в реката, вярвайки, че ще им даде вечна любов.


Коментари: 0