Интернет потреблението остава по-високо и в края на май

Стойностите скочиха драстично след обявяването на извънредно положение в България

Интернет потреблението остава по-високо и в края на май

Снимка: Unsplash

720 ~ 1 мин. четене
С облекчаването на противоепидемичните мерки хората все по-малко стоят вкъщи, като голяма част вече се върнаха и на работните си места. Въпреки това използването на фиксиран интернет в България продължава да по-високо спрямо периода от преди извънредното положение. За седемте дни до 26 май то се движи с около 8% нагоре, става ясно от последния доклад на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

За сравнение, през предходния отчетен период – 12.05-19.05 – трафикът на данни във фиксираната мрежа е с 14.5% по-висок спрямо стандартна седмица преди обявяването на извънредното положение. 

Като цяло използването на мобилни мрежи у нас в края на май остава по-високо, но все пак тенденциите вървят към намаляване. Фиксираните гласови услуги бележат най-голям спад. Обажданията и сърфирането в мобилните мрежи (например през смартфон) също са все още по-високи спрямо стандартното потребление. 

Ето и разбивката за 20.05-26.05: 

  • гласовият трафик в мобилна мрежа е с 6% по-висок спрямо стандартната седмица преди обявяване на извънредното положение; 
  • трафикът на данни в мобилна мрежа е с 5% по-висок спрямо стандартната седмица преди обявяване на извънредното положение; 
  • гласовият трафик във фиксирана мрежа намалява с 2,5% спрямо стандартната седмица преди обявяване на извънредното положение; 
  • трафикът на данни във фиксирана мрежа е с 8 % по-висок спрямо стандартната седмица преди обявяване на извънредното положение.
Повишеното потребление на достъпа до интернет не се отразява на качеството при предоставянето му и не се налага приоритизиране на определени класове трафик, уверяват мобилните оператори.

Подкрепи Economic.bg