Инвестиция от 30 млн. лв. ще създаде нови работни места край Пловдив

С нея ще бъде изградена производствена и складова база за преработка и складиране на плодове и зеленчуци

Инвестиция от 30 млн. лв. ще създаде нови работни места край Пловдив
Антония Симова Автор: Антония Симова

Инвестиционен проект на „Балкан агрикалчарал“ ООД предвижда изграждане на нова производствена и складова база за преработка и складиране на плодове и зеленчуци в Индустриална зона Марица, част от Тракия икономическа зона. Размерът на инвестицията възлиза на 29.2 млн. лв., с което ще бъдат открити 31 нови работни места.

Това стана ясно при връчването на сертификат клас „А“ на компанията от министъра на икономиката Лъчезар Борисов. Чрез насърчителната мярка държавата поема ангажимент да вложи 1 млн. лв., за да изгради довеждаща пътна инфраструктура като насърчителна мярка за инвестицията. Сумата ще бъде преведена на Община Марица за реалното осъществяване на проекта.

„Балкан агрикалчарал“ ООД навлезе в Пловдив като нов инвеститор в началото на 2019 г. с изграждането на логистичен център, специализиран склад и преработвателно предприятие за 14 млн. лв. Преди това дружеството имаше само една фабрика в близост до Пазарджик. Изборът на мястото за новия завод бе направен след проучване на условията, но и заради факта, че в областта има най-много производители на плодове и зеленчуци в страната.

По време на събитието Борисов подписа и договори между Министерството на икономиката и Община Пловдив, както и между министерството и „БТЛ ИНДЪСТРИЙЗ”, отново за изграждане на пътна инфраструктура в размер на 1 млн. лв. по инвестиционния проект на дружеството, изпълняван в града. Така се очаква да бъде подобрена транспортната свързаност в района на предприятието, което е производител и търговец на медицинска техника в три основни направления – физиотерапия, кардиология и естетична медицина. Средствата за изграждане на пътя ще бъдат взети от бюджета на Министерството на икономиката за прилагане на финансови насърчителни мерки по ЗНИ.

От данните на икономическия министър става ясно, че от началото на годината са издадени сертификати за клас инвестиция на 22 проекта (19 проекта за клас „А“, 3 проекта за клас „Б“), на обща стойност 709.4 млн. лв., като те имат потенциал да разкрият 3203 нови работни места.

Макроикономическата и финансова стабилност и влизането в ERM II остави България на картата на инвестиционните процеси. В период на криза, чиято продължителност не е известна, от особена важност е подкрепата на държавата за новите инвестиции и заетостта“, коментира Борисов.

Борисов цитира и статистика от предварителните данни на Българската народна банка, според която нетният поток на преките чуждестранни инвестиции в България за периода от януари до юли 2020 г. възлиза на 1.407 млрд. евро, като нараства с 495 млн. евро (54.2%) спрямо същия период на предходната година. Сумата обаче се дължи основно на месец юли, когато влизат постъпления от около 960 млн. евро, което по всяка вероятност се дължи на сделката по придобиването на Vivacom от британското дружество United Group, а не от съществен наплив на нови инвеститори. За сравнение за цялото второ тримесечие инвестициите у нас бяха в размер на едва 158 млн. евро.

Коментари: 0