Инвестират 565 млн. лв. в изостаналите региони

Ще строят бизнес паркове, промишлени зони и логистични центрове

Инвестират 565 млн. лв. в изостаналите региони

От бюджетната 2017 г. правителството започва изпълнението на целевата програма за развитие на изостаналите региони. Това заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова по време на четвъртата конференция "Региони в растеж".

Програмата е насочена към Северозападна България, планинските райони и Странджа-Сакар, като вече са събрани проекти на стойност 565 млн. лв. Срокът за изпълнение е до 2025 г.

Павлова изброи част от инвестициите, които ще бъдат направени. Във Враца може да бъде изграден бизнес парк или логистичен център на територията на бившите казарми. Инициативата ще бъде осъществена съвместно с бизнеса. Във Видин идеята е да бъде направена северната промишлена зона, в Белене - логистичен парк. Университетски кампус ще бъде изграден в Плевен, в Мизия - индустриален парк.

Северозападния регион има огромен потенциал, природни дадености, възможности за бизнеса да се развива. Всичко това е съчетано с мерки в земеделието", уточни министър Павлова.

Тя представи и възможностите за инвестиции в региона по Оперативна програма "Региони в растеж". Средствата, с които ще разполага тази част на страната, са 217 млн. лв., тъй като сумата е само една от приоритетните оси.

Северозападна България е единственият район в страната, където за финансиране не са избрани по един голям и няколко малки града, а ще бъдат дадени средства за развитие на всичките 13 градски общини, отбеляза Лиляна Павлова. Целта на тези инвестиции е да се намали емиграцията.

Първата ос на програмата е за градска среда. Това са улици, паркове, площади, тротоари, подлези, надлези, градски транспорт, училища, детски градини и пр. По тази ос има резервен ресурс от 217 млн. лв. за Северозапада. Втората ос е за по-малките общини, които получават пари за енергийна ефективност. Тук вече влизат абсолютно всички - Берковица, Белоградчик, Червен бряг, Никопол.

23 млн. лв. целева инвестиция ще бъде насочена пък към развитие на образованието в региона. Тези средства са за подкрепа на професионалните училища, които са 19 на брой. Общо за страната са отделени 120 млн. лв. за подкрепа на дуалното образование, посочи още регионалният министър.

Коментари: 0