Инвеститори пренасочват парите си в земеделска земя

\"Агрион\" предлага парцели в цялата страна, цените тръгват от 300 лв./дка

Инвеститори пренасочват парите си в земеделска земя
1484 ~ 2 мин. четене

В търсене на нискорискови финансови инструменти и висока доходност, все повече инвеститори насочват вниманието си към купуване на земеделска земя, твърдят инвестиционни посредници. През последните години на поземлените имоти се гледа вече като на инвестиционен актив, а не просто като на място за произвеждане на земеделска продукция.

Характерни за обработваемата земя в България са ниската волатилност и сравнително високата доходност при нисък финансов риск. Освен това, тя не се влияе от политически и икономически процеси, както са, например, недвижимите имоти, при които последните години се наблюдават резки скокове и спадове.

Покупката на земя може да донесе сигурни доходи на купувачите, ако впоследствие решат да я отдават под наем или аренда. От подобна възможност се възползват все повече собственици на земя, изкупуват парцели с цел след това да я отдават на наематели и арендатори . Сметките показват, че при добро планиране, при покупката на земеделска земя, доходността може да надхвърли 5%, което е значително повече от възвращаемостта при инвестиционните фондове или депозитите в банките.

Земя може да се купи и на разсрочено плащане. На пазара вече има компании, които предлагат възможност за купуването на избраната земя на вноски. Подобна опция предлага „Агрион“, лидер в управление на поземлени активи. Тази година дружеството оферира на купувачите изключително атрактивни и плодородни ниви в цялата страна, които могат да се купят разсрочено за период от 3 години, при минимално авансово плащане. Плащането на вноски на избраната земя е отлична опция, както за големите фирми, които купуват сериозно количество земя, така и за малките производители, които ще имат възможност да купят съседни парцели и да уедрят земята си, без това да се отрази негативно на финансовото им планиране. Това ще доведе по-ефективно и модерно земеделие, което ще позволи на фермерите да кандидатстват за субсидия по различни европрограми.

„С продажба на атрактивни имоти искаме да искаме да дадем възможност на повече хора да печелят от развитието на селското стопанство и от притежаването на земеделска земя“, казаха от „Агрион“. Компанията обяви за продажба близо 5 000 качествени и плодородни парцели, на цени започващи от 300 лв./дка. Пълна информация за големината и местоположението на парцелите, които дружеството продава, може да се намери на сайта на компанията, на безплатния национален телефон 080011166  или на място, в офисите на „Агрион“. От дружеството отчитат огромен интерес към обявените за продажба парцели. „Най-силно е търсенето на наши терени около Шумен, Плевен, Бургас и Стара Загора“, казаха от „Агрион“. От там потвърдиха, че предлагат близо 28 хил. дка в над 700 землища в страната.Подкрепи Economic.bg