Инвеститорите насочват капитали към златото

Централната банка на Австралия запази основния лихвен процент на текущото ниво от 1.0%

Инвеститорите насочват капитали към златото

Снимка: Pixabay

През първия ден от седмицата щатските борси останаха затворени поради честване на националния празник „Ден на труда/Labor Day, което насочи инвеститорите към европейските пазари. Водещите индекси на Стария континент завършиха деня с повишение, като немският индекс DAX прибави 0.12 процента към стойността си, но все още остана под психологическата граница от 12000 пункта.

Добра предпоставка за поскъпване на акциите дойде от по-добрите от очакваните икономически данни за индекса на активността в производствения сектор в Китай и Европа, макар и не толко добри, че да заглушат страховете за забавяне на глобалния икономически растеж. Търговията в Лондон доведе до покачване на индекса FTSE 100 с повече от процент до 7281.94 пункта, въпреки политическото напрежение в страната. Тази седмица се очаква депутатите от опозицията да внесат закон, с който да попречат Великобритания да напусне ЕС без сделка. В началото на седмицата се появи информация, че  новият лидер на Великобритания Борис Джонсън може да поиска провеждане на предсрочни избори, ако неговият опит за напускане на ЕС без сделка бъде осуетен от депутатите. Все още темата с Brexit остава на дневен ред, като тя е един от факторите, които движат пазара и оказва силно влияние върху британската лира.

Търговските отношения между САЩ и Китай остават напрегнати, след като от Пекин наложиха нови мита от 5% до 10% върху някои основни стоки, идващи от САЩ, като соя и петрол. Това оказа своят тежест върху цената на петрола, който поевтиня с 0.69% до 54.80 долара за барел, докато сортът Брент запази стойността си при $58.61,сочи дневният бюлетин на "Елана Трейдинг".

Все още инвеститорите насочват капитали към по-малко рисковото злато, което поскъпна до почти 1530 долара за тройунция. Въпреки високите очаквания за цената на ценния метал покачването беше ограничено от стабилния долар, който ограничи възходящото движение.

Акцентите днес

Индекс на активността

В 07:30 часа Централната банка на Австралия (RBA) публикува решението си да запази основния лихвен процент на текущото ниво от 1.0%. Това беше очаквано от анализаторите, след като на заседанието си през юли Банката понижи лихвата от 1.25%. Въпреки, че RBA не изненада пазарите, може да се очаква засилена волатилност за валутните двойки, включващи австралийския долар (AUD).

Инструменти на фокус

PayPal Holdings – Дневна

Основният тренд на PayPal е възходящ, като движението до 102.50 се явява корекция, която дава възможност за добавяне на дълги позиции. Потвърждение за възстановяване на основния тренд ще имаме при пробив на нивото на съпротива около $115. При ново понижение на цената и пробив под долната линия на канала, може да видим  тестване на локалния минимум и дори задълбочаване на корекцията, което може да достигне до $95 в средносрочен план.

GBP/USD – Дневна

Засиленият натиск върху британската лира възобнови низходящото движение на валутната двойка GBP/USD, което я изпрати до силната зона на подкрепа при 1.20. Низходящо пресичане на индикатора MACD може да засили продажбите, и да видим силен пробив под зоната на подкрепа. Въпреки сигналите за търговия трябва да имаме предвид фундаменталните данни, който се очакват да бъдат публикувани преди датата за излизане на Великобритания от ЕС. Очакваме те да имат силен ефект върху британската лира и да се наблюдава засилена волатилност.

Copper – Дневна

Цената на медта се намира в низходящ тренд под 50 дневната подвижна средна, като има възможност за формиране на обръщаща формация „Глава и рамене“. При образуване на по-високо дъно, ще имаме завършена формация, което ще ни определи нивото за вход в дълга позиция при пробив на вратната линия около $258.

Nikkei225 – Дневна

Японският индекс консолидира под 50 дневната средна, което показва, че все още продавачите водят битката за надмощие. Пробив под зоната на консолидация при 20000 пункта ще даде сигнал за продажба с цел задълбочаване на низходящото движение. За обръщане на текущия краткосрочен тренд ще е нужно да видим покачване не само над горната линия на консолидацията, но и да видим силен пробив над  21000 пункта.

Коментари: 0