Инвеститорите отново дадоха на заден заради САЩ и Китай

В сряда световните борси затвориха на отрицателна територия

Инвеститорите отново дадоха на заден заради САЩ и Китай

Снимка: БТА

В сряда световните борси затвориха на отрицателна територия след новината, че така очакваната първа фаза на търговската сделка между САЩ и Китай, може да се отложи след края на 2019 година. Това моментално промени нагласите на пазара, при което инвеститорите останаха предпазливи към рисковите активи и ги принуди да приберат натрупаните печалби от текущите им позиции.

Индустриалният индекс Dow Jones се отдалечи от рекордните върхове, понижавайки се с 112.93 пункта до нивото 27860.32. Индексът S&P 500 се раздели с 0.38 процента до 3108.46 пункта, докато Nasdaq Composite завърши деня с понижение при ниво от 8526.73 пункта.  

Търговските отношения между двете водещи икономики в света рязко обърнаха посока, при което президента на САЩ Доналд Тръмп коментира, че ако не се стигне до сделка дори е готов да наложи по-високи мита върху вноса на стоки от Китай. 

Напрежението за налагане на нови по-високи мита върху Китай стресна европейските инвеститори, което понижи стойността на немския индекс DAX до 13158.14 пункта, а лондонския FTSE 100 изостана с 0.68 на сто до 7262.49 пункта. 

Златото се понижи в сряда, отстъпвайки от двуседмичния си връх по-рано по време на сесията, след като САЩ започнаха да издават лицензи за някои компании, свързана с доставка на стоки към китайската фирма Huawei. В

ъпреки турбуленцията на пазарите инвеститорите останаха в страни от ценния метал, което понижи цената му с 0.08% до  1471.40 долара за трой унция, докато среброто остана без промяна. Цената на петрола поскъпна в сряда по повече от 3.50% до 57.11 долара за барел, след данните за по-слаби от очакваните запаси на петрол в САЩ. Допълнителна подкрепа за високата цена дойде от напрежението в Близкия изток, където бунтовници от Йемен твърдят, че са свалили саудитски военен самолет.  

Акцентите днес

Икономически данни - САЩ

От 15:30 часа българско време ще бъдат публикувани седмичните молби за помощи при безработица, които са един от индикаторите за нивото на безработица и икономическото състояние като цяло. Очаква се слабо понижение на молбите с 7 хил. спрямо предходния период. По-добри от очакваните данни биха имали положителен ефект върху щатската валута, докато по-лоши могат да окажат натиск върху цената на долара.     

Инструмент на фокус

GDX – Седмична   

Борсово търгувания фонд, който инвестира в злато образува тренд продължаващ модел вимпел. Пробив над линията на съпротива ще ни даде сигнал за покупка с добра съотношение риск-печалба. За ограничаване на загубите може да заложим нивото при 50 периодната средна, докато проекцията на печалбата ще е около $37. 

EUR/USD – 4 часова   

EUR/USD се търгува над 50 периодната средна, което показва наличие на възходящ тренд на 4 часова графика.  Формираната лека корекция даде възможност да се образува скрита дивергенция, която е тренд продължаващ модел. Нагласите ни са за развитие на възходящото движение, като пробив над 1.1080 може да се използва за влизане в дълга позиция, с ограничаване на загубите под 50 периодната средна и цел над 1.11.

Palladium – Дневна 

Цената на паладия се отдръпна след достигане до исторически максимуми, което тества подкрепата на 50 дневната средна. Последвалото възстановяване на основния възходящ тренд е от ключово значение за да очертае бъдещото движение на ценния метал. Отслабване на купувачите и формиране на втори връх под $1800 ще сигнализира за обръщане на тренда, докато импулсен пробив над максимума ще покаже продължаване на възходящото движение.   

Nikkei – Дневна  

Японският индекс показва сигнали на отслабване на възходящото си движение, което може да доведе до формиране на корекционна вълна. Очакваме плавно понижение до нивото около 22500 пункта, където се намира подкрепата от възходящата тренд линия и 50 дневната периодна средна. Целта ни е да следим за засилване на купувачите около нивото на подкрепа и влизане в дълга позиция с цел тестване на максимумите над 23600 пункта. При наличие на силен пробив около 22500 може да очакваме задълбочаване на корекцията. 


Коментари: 0