Инвеститорите са в очакване на срещата на ОПЕК

Изминалата сесия нанесе сериозен удар върху цената на златото

Инвеститорите са в очакване на срещата на ОПЕК

Снимка: Pixabay

528 ~ 3 мин. четене
Автор: ЕЛАНА Трейдинг

Петък бе ден на рекордни стойности за американските фондови пазари. И трите големи индекса записаха нови исторически върхове, след като технологичния и здравния сектор бяха най-добре представящите се отрасли за сесията. Pfizer получиха одобрение от Американската агенция за контрол на храните и лекарствата за приложението на ваксината си против COVID-19 и върху деца на възраст 5-11 години. Макар че Apple и Amazon отново записаха загуби, Facebook отчете ръст на акциите си, който беше главно породен от новата идея на Марк Зъкърбърг за метавселена. Енергийните компании записаха миксирани резултати за деня след спад в цената на щатския природен газ и колебливи движения в пазара на нефт. В крайна сметка Dow Jones и S&P 500 се покачиха с 0.25% и 0.19% респективно, а NASDAQ се увеличи с 0.33%.

В Европа индексите бяха с една идея снижени на последния търговски ден от месеца – DAX намаля с 0.05%, а FTSE 100 с 0.16%.

Нефтът поскъпна, но е все още под натиск от предстоящата тази седмица среща на ОПЕК. Най-близкият фючърсен контракт на WTI се търгува на цени от 83.25 USD. Златото понесе над 20-доларова загуба по време на сесията заради силния долар и лек спад в PCE индекса за инфлация, но все пак завърши в зелената територия – тройунция се търгува на цени от 1 785 USD.

Акценти днес

Икономически данни – Активността в производствения сектор

Денят ще бъде спокоен откъм икономически данни, като начало ще бъде дадено още от сутринта с продажите на дребно в Германия, докато активността в производствения сектор на Великобритания и САЩ ще бъде ясна преди обяд и следобед респективно.

Инструмент на фокус

3D Systems Corp. – Дневна

Акциите на компанията продължавата движенията си в консолидиращ стил, главно в диапазона 25-30 USD. Цената намира съпротива в региона около 40 USD, последно показано в началото на август след силен отчет за приходи. Следващият такъв е на 8 ноевмри, а компанията също така наскоро обяви придобиването на две технологични фирми. Цената е на път и да премине над 50-периодната експоненциална пълзяща средна, докато според RSI индикатора пазарът намира за справедлива моментната стойност на акциите.

EUR/USD – Седмична

Най-търгуваната валутна двойка продължи своя низходящ тренд до подкрепа, последно докосната преди около точно една година. Двойният връх около 1.2250, завършен преди малко над 1 тримесечие, предвещаваше краха, докато преминаването под 100-периодната експоненциална пълзяща средна го потвърди. Наблюдаваме временна консолидация грубо между 1.1500 и 1.1600. Все пак, силният долар потиска всякакви възходящи опити засега, а през изминалата седмица движенията към  долната граница от 1.1500 се засилиха, така че не е изключен и пробив надолу.

Copper – Дневна

Най-близкият фючърсен контракт на медта получи нужното отрезняване. След опасения за недостиг на червения метал, инвеститорите поуспокоиха страстите и сега цената се движи в познати рамки. Сегашното ниво известно време бе съпротива за растеж, така че ще бъде интересно да се види в идните дни дали тя ще бъде формирана в подкрепа – особено с наличието на 50 ЕМА в близост. Ако това ниво не издържи, движения към локално силната подкрепа от 400 USD не са изключени. Технически и кръстосването на линиите на MACD индикатора е с мечи сантимент.

NASDAQ – Дневна

Технологичният индекс на Щатите беше сред най- ощетените през септември, губейки над 1000 пункта по време на мини-разпродажбата около и след срещата на ФЕД. Growth секторът е най-засегнат от повишаване на основния лихвен процент и движенията миналия месец затвърдиха това. Октомври, обаче, бе по-милостив към индекса, записвайки нов рекорд, като наблюдаваме и трайно задържане над 50 ЕМА, с позитивни възгледи за силен ноевмри. Все пак решенията на ФЕД и засилващият се долар могат да върнат низходящите ходове на дневен ред, с 50 ЕМА първа мишена за мечките.

 Източник: https://www.elana.net/bg/trading/index.htmlПодкрепи Economic.bg