Инвестициите в пловдивските индустриални зони са 4 млрд. евро

Около 50% от икономиката на областта се движи от промишленост

Инвестициите в пловдивските индустриални зони са 4 млрд. евро
480 ~ 2 мин. четене
До момента са инвестирани 4 млрд. евро в 6 индустриални зони в Пловдив. Това каза кметът на града Иван Тотев по време на конференцията „Да правиш бизнес в България”. Благодарение на тези инвестиции в момента около 50 % от икономиката на регион Пловдив се движи от промишлеността.

„Научихме се как да се развиваме и това ни прави предпочитана зона за инвестиции“, каза Тотев. Според него случващото се в Пловдив е плод от една страна на добрите основи, историческия шанс и човешкия фактор, а от друга - на съвместната работа на всички заинтересовани страни.„Партньорството между бизнеса и университетите е в основата на качествения човешки ресурс, който община Пловдив предоставя на компаниите, решили да инвестират в региона“, каза кметът на града. Като успешен пример той посочи инвестицията от 200 хил. лв. в 30 студента по информационни технологии, които след първата си учебна година ще бъдат привлечени като стажанти в някои от големите компании в региона.

Специален гост на форума беше президентът Росен Плевнелиев. Той сподели мнението, че проблемът с работната ръка и демографската криза е мит и нищо не е попречило на компаниите, които са дошли да намерят кадри, качествени мениджъри и добра среда за развитие.Според инж. Пламен Панчев, председател на “Клъстер Тракия икономическа зона”, успехът на Пловдив се дължи на успешното публично – частно партньорство, което регионът развива. „Има много голям потенциал в бъдещето развитие на редица проекти, които няма как да се случат без частната инициатива. Преди 20 години не сме си и помисляли, че днес може да бъдем един от най-добре развиващите се проекти в цяла Европа. Това нямаше да бъде възможно без успешното партниране между държава и частен сектор“, коментира Панчев.
Подкрепи Economic.bg