Инвестиция в имот след коронавирус: какво може да се обърка

Savills прогнозира, че наемите на първокласни офиси в Европа ще намалеят с между 2% и 10% тази година

Инвестиция в имот след коронавирус: какво може да се обърка

Снимка: pixabay

4961 ~ 3 мин. четене

Короновирусната пандемия опразни офисите и затвори много от  магазините. В същото време складовете се напълниха, а интересът и търсенето на площи за работа от вкъщи силно се засили. Това накара инвеститорите да се замислят дали да се „откажат“ от имотите си или напротив – да поставят акцент върху тях, пише Reuters в свой анализ.

Имотите отдавна са смятани за начин за балансиране на инвестиционния портфейл и са предпочитани от пенсионни фондове и застрахователни компании, търсещи активи, които комбинират увеличаване на стойността на капитала, предлаган от акциите, със сигурен доход по подобие на облигациите.

Но наложените от правителствата ограничения с цел овладяване на пандемията от COVID-19, предизвикаха промяна в начина, по който живеят и работят милиарди хора по света, подкопавайки перспективите пред наемането на офиси в търговски центрове и небостъргачи и превръщайки инвестициите в имоти в далеч по-добра идея.

„Не е ясно дали ще видим по-голямо търсене на недвижими имоти заради социалното дистанциране или по-малко заради работата от вкъщи“, казва Джо Стадлър, ръководител на отдела на UBS за работа с хора с хора с големи доходи, и допълва, че тази загадка е от ключово значение за клиентите.

На фона на това, че милиони хора в световен мащаб продължават да рабоятт от домовете си Savills прогнозира, че наемите на първокласни офиси в Европа ще намалеят с между 2% и 10% тази година, а доходността през първото тримесечие от първокласни търговски центрове на Стария континент се е понижила с 39 базисни пункта до 5.1% спрямо 2019 г.

За сметка на това търсенето на логистични имоти може да нарасне с 14-18 млн. кв. м на година през следващите две-три години в САЩ, сочат данни на компанията за индустриални имоти ProLogis. А някои от най-смелите инвеститори не само продължават да се придържат към имотните активи, но и увеличават дяловете си.

Данни на компанията за проучване на алтернативни активи Prequin показват, че фокусирани в Европа имотни фондове са привлекли 13.2 млрд. долара от инвеститори между 1 април и 28 май, най-големия обем за тримесечие от края на 2017 г., а от тримесечието остава още един месец.

Замяната на офиси и магазини със складове и индустриални имоти изглежда просто решение. Но някои анализатори и консултанти са сигурни, че промените в начина, по който светът използва недвижимите имоти, ще са по-дълготрайни от пандемията, а радикални промени в портфейла сега може да струват скъпо на инвеститорите.

Забавянето на икономиката в световен мащаб може да засегне равнището на наемите и да увеличи свободните площи в някои случаи, но по-широките пазарни основи остават стабилни за предпазливите инвестиции в имоти, казват анализатори.

В момент, когато доходността по държавните облигации върви надолу и дори се озовава на отрицателна територия, около 15% от корпоративните облигации са с понижен рейтинг, а дивидентите от акции масово се отлагат, инвеститорите са жадни за доход, който имотите могат да осигурят.

UBS съобщи, че американските жилища са регистрирали най-голяма средна събираемост на наемите в сравнение с останалите големи видове имоти, а свободните площи от 4.2% през първото тримесечие съответстват на равнището от предходните тримесечия.

Британската застрахователна компания Aviva съобщи преди две седмици, че очаква коронавирусът да намали цените на жилищата във Великобритания с 12%, но стойността на бизнес имотите може да се свие с 15% преди връщането към растеж.

„Тъй като много хора сега живеят, учат, работят и играят от вкъщи, инвестирането в жилища може да осъществи множество цели“, казва Андрю Анджели, ръководител на стратегиите и изследванията за Европа, Близкия изток и Африка в CBRE.

„Достъпните жилища се оказват устойчиви на цикли и имат положително социално въздействие. Освен това намесите на правителствата в полза на наемателите помагат за запазването на нивата на заетост на жилищните имоти, а в крайна сметка и на паричните потоци. А това е най-важното нещо към момента“, допълва той.

Подкрепи Economic.bg