Иран съобщи, че е обогатил 24 тона уран

Страната реконструира своя изследователски реактор в Арак

Иран съобщи, че е обогатил 24 тона уран

Снимка: БТА

2378 ~ 1 мин. четене
Иран е обогатил 24 тона уран след подписването на Съвместния всеобхватен план за действие през 2015 г. Това съобщи в парламента ръководителят на Организацията за атомна енергия на Иран Али Акбар Салехи. 

"След подписването на СВПД Иран е обогатил 24 тона уран", заяви Салехи като не даде уточнение до каква степен е бил обогатен уранът, съобщава БНТ. Той е обяснил още, че страната реконструира своя изследователски реактор в Арак. 

По думите на Салехи Иран постепенно модифицира ядрените си ангажименти, въз основа на ядрената сделка. Той е подчертал, че Техеран не създава ядрено оръжие, въпреки че може да го произведе и западните държави знаят това. 

Припомняме, че Иранската ядрена сделка бе съгласувана през 2015 г. от Иран и петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия. Сделката ограничава ядрените разработки на Иран в замяна на отмяната на санкциите на ООН и едностранните ограничителни мерки на САЩ и ЕС.

През май миналата година САЩ обяви излизането си от сделката, а година по-късно Техеран също прекрати част от ангажиментите си по нея. 

Подкрепи Economic.bg