Иран се надява да се изясни бъдещето на ядреното споразумение, заяви външният министър Зариф

Джавад Зариф е на посещение в китайската столица

Иран се надява да се изясни бъдещето на ядреното споразумение, заяви външният министър Зариф
384 ~ 2 мин. четене
Иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф каза днес, че се надява неговият дипломатически маратон, започнал днес с визита в Пекин, дa позволи да се очертае бъдеща ясна рамка на ядреното споразумение след оттеглянето на САЩ, предаде АФП.

След китайската столица, където Зариф пристигна днес по обед, иранският външен министър трябва да посети Москва, а след това и Брюксел, където ще се срещне с външните министри на Франция, Германия и Великобритания.

Надяваме се с тази визита в Китай и в други страни, да бъдем в състояние да създадем ясна бъдеща рамка на споразумението, сключено през 2015 година. Това заяви Зариф на среща в Пекин с неговия китайски колега Ван И, според превода на изявлението му на мандарин.

"Най-съществената причина за тази визита е да се постави начало на диалога с всички страни, които остават в споразумение по иранската ядрена програма", допълни Зариф.

Китай е сред шестте сили (освен САЩ, Русия, Франция, Великобритания и Германия), сключили с Иран историческо споразумение, предвиждащо отмяна на санкциите срещу Иран в замяна на ангажимента на Техеран да не се сдобива с ядрено оръжие.

Китай остро разкритикува решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да изтегли страната си от споразумението и да възобнови санкциите. 

"Ние сме готови да водим своевременно стратегически дискусии с Иран (...). Убеден съм, че тези посещения в различни страни ще подобрят разбирането на тези страни, включително и на Китай, на иранската позиция", заяви Ван И в разговора си с иранския външен министър.

Сдържаният оптимизъм на Зариф пролича в изявлението му при пристигането в Пекин. "Ние сме готови на за всички варианти (...). Ще видим как (европейските страни) биха гарантирали, че интересите на Иран ще бъдат защитени", ако Техеран "остане в споразумението", каза Зариф, цитиран от иранската агенция.
Коментари: 0