Иран се съгласи да свие добива на петрол, остава Русия

Очакваше се, че Техеран ще е основният противник на идеята, но засега това е Москва

Иран се съгласи да свие добива на петрол, остава Русия

Снимка: Pexels

Иран даде зелена светлина на ОПЕК да се свие добива на петрол с около 0.8 млн. барела на ден от 2019 г. Така страната постигна компромис със Саудитска Арабия, с която по принцип си съперничат в износа на нефт, но която е фактическият лидер на ОПЕК. Това е казал за Reuters източник от петролната организация, пожелал анонимност.

Очакванията бяха, че Техеран ще е основната пречка пред ОПЕК да понижи добива, но трудностите с тази страна са вече в миналото и сега организацията фокусира усилията си върху преговори с държави, които не са нейни членове. Една от тези държави е Русия, чийто енергиен министър Александър Новак вчера каза, че Москва не е склонна да свива добива си. Идеята на ОПЕК обаче е страните, които не нейни членки, да допринесат с допълнителни 400 хил. барела на ден за свиването на добива.

Днес във Виена за втори ден продължава срещата на върха на ОПЕК с преговори с държавите, които са външни партньори на организацията. Саудитска Арабия е подложена на натиск от страна на американския президент Доналд Тръмп да помогне на световната икономика, въздържайки се от свиване на добива. Причина за неговото искане обаче е и враждата му с Иран, а едно потенциално понижаване на добива на петрол би помогнало на Техеран, повишавайки цените на нефта.
Коментари: 0