Коя е Мън Уанджоу, арестуваният финансов директор на Huawei

Тя е дъщеря на основателя на компанията

Коя е Мън Уанджоу, арестуваният финансов директор на Huawei
Мън Уанджоу, финансов директор на китайския технологичен гигант Huawei, успява да избегне светлините на прожекторите през по-голямата част от кариерата си. Сега тя е в центъра на една геополитическа драма между двете най-големи икономики в света - САЩ и Китай.

46-годишната дама - финансов директор на телекомуникационната компания, бе арестувана в Канада в събота и е изправена пред екстрадиция в Съединените щати. 

След като новината за ареста й се разчу късно в сряда обаче, лицето на Мън стана едно от най-популярните в интернет. 

Мън е дъщеря на основателя на Huawei Жън Чжънфей, а делото срещу нея по подозрения, че е нарушила американските санкции срещу Иран, заплашва да засили напрежението между Вашингтон и Пекин.

И така - коя е Мън Уанджоу?

Въпреки позицията си на старши мениджър в Huawei, най-големият китайски производител на смартфони и телекомуникационно оборудване, за Мън и нейното издигане в компанията се знае малко. Фирмата не се търгува на фондова борса, а нейните ръководители се пазят от медийни изяви, разказва Си Ен Ен.

Освен че е работила за кратко в Държавната банка за строителството в Китай, след като завършва колежа през 1992 г., Мън прекарва цялата си кариера в компанията на баща си.

Брат й, известен като Мън Пинг или Рен Пинг, работи в дъщерно дружество на Huawei. Ролята на двамата в компанията доведе до спекулации, че те се подготвят да поемат управлението от баща си.

През март Huawei направи значителни промени на най-високо ниво, правейки дъщерята на основателя един от четиримата заместник-председатели на борда. Повишението й подкрепи идеята, че може един ден тя да поведе компанията.

Но основателят на Huawei многократно е отричал да има план, според който да остави управлението на децата си.

Според последния годишен доклад, Huawei е частна компания, в която Жън притежава 1.4% от акциите, а останалата част е собственост на повече от 80 000 служители на компанията. Богатството на 74-годишният основател на компанията е оценено на 3,4 милиарда долара, според Forbes.

Доскоро Мън, като баща си, рядко говори пред медиите. Но през 2013 г. тя дава интервю за китайския вестник 21st Century Business Herald. В него разказва, че е омъжена с две малки деца и отбелязва, че съпругът й не работи в телекомуникационната индустрия.

Мън отговаря и на въпрос относно нейното фамилно име, като казва, че го е променила, когато е била на 16 години, като е взела фамилното име на майка си.

Започва работа в Huawei през 1993 г., една година след като завършва колежа. Първата й работа, е да вдига телефоните.

Мън се връща в университета през 1997 г. и завършва магистърска степен по счетоводство. Когато се връща пак в Huawei през следващата година, тя се присъединява към финансовия отдел и това е моментът, казва тя, беше, когато кариерата й полита.

Мън заема длъжности на ниво директор и изпълнителен директор в счетоводните и финансовите отдели, преди да стане финансов директор. В началото на века тя отговаря за обновяване на организационната структура и финансовите системи на Huawei, като компанията разширява дейността си по целия свят.

Не е ясно точно кога дъщерята на основателя попада сред висшия мениджмънт.

Основана през 1987 г., Huawei започва да публикува имената и биографиите на хората, управляващи компанията, чак през 2011 г., според Ройтерс. Това първо съобщение вече посочва Мън като финансов директор.

През последните седем години тя шефства в период на изключителен финансов успех за Huawei. Компанията е увеличила повече от 4 пъти нетната си печалба между 2011 г. и 2017 г., когато отчита 47,5 милиарда юана (6,9 милиарда долара).

Сега тя продава повече смартфони, отколкото Apple и е най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света, изпреварвайки шведската Ericsson.

Експанзията на компанията в световен мащаб доведе до засилване на вниманието на американското правителство именно в този период. И сега Мън стана фокусна точка.
Коментари: 0