Ирландия наложи 6-седмична карантина в цялата страна

Само основни обекти като хранителни магазини и аптеки ще са отворени

Ирландия наложи 6-седмична карантина в цялата страна

Снимка: БТА

Правителството на Ирландия наложи някои от най-строгите ограничения заради коронавируса в Европа, поставяйки страната в пета степен на епидемична опасност. В следващите шест седмици, в опит да се бори с нарастването на инфекциите, ще бъде наложена пълна карантина.

Премиерът Майкъл Мартин заяви, че мерките влизат в сила в полунощ в сряда и ще продължат до 1 декември. Планът призовава близо 5 млн. жители на Република Ирландия да ограничат движението в радиус от пет километра от домовете си и да стоят извън къщите си. Полицията ще монтира контролни пунктове, за да възпира по-дългите и несъществени пътувания.

Само основни обекти като хранителни магазини и аптеки ще са отворени, а ресторантите и баровете ще могат да изпълняват само доставки.

Няма да бъдат разрешени социални или семейни събирания в домовете или частните градини, но училищата ще останат отворени. На тях ще им бъде разрешено да функционират, "защото не можем и няма да позволим бъдещето на нашите деца и младежи да бъде поредната жертва на това заболяване", каза Мартин.

Обемът на пътниците в автобусите, трамваите и влаковете ще бъде ограничен до 25%.

Мартин заяви, че правителството се надява да потисне вируса в достатъчна степен, за да позволи значително отваряне на търговските обекти до първата седмица на декември и да „спаси Коледа“.

Министерството на здравеопазването на Ирландия обяви още 1031 случая на коронавирус в понеделник.

Общо случаите на COVID-19 в Ирландия, потвърдени от началото на кризата, надхвърлиха 50 000, броят на починалите е 1852. Инфекциите надвишават 260 на 100 000 души през последните две седмици.

Коментари: 0