Coface очаква по-слабо възстановяване в България догодина

Анализаторите на компанията очакват и по-малко потъване през 2020 г.

Coface очаква по-слабо възстановяване в България догодина

Снимка: Красимир Свраков

По-слаб икономически спад за България през 2020 г., прогнозира компанията за кредитно застраховане Coface. Успоредно с това обаче тя очаква възстановяването през 2021 г. да бъде по-скромно от първоначално предвиденото, което изразява както очакванията за по-слаба икономическа активност през зимата. Това обаче не се отнася само за България – такава е тенденцията в повечето страни от Европа, според новия анализ на компанията, който взима предвид сигналите от моментната ситуация.

Брутният вътрешен продукт на България вероятно ще се понижи с 4,9 на сто до края на годината. Въпреки това се очаква той да нарасне с 4,7% през следващата, което обаче е по-малко от първоначалните ни прогнози. Старата ни оценка бе за ръст от 6 на сто за 2021 година, а според актуализираната разширението на икономиката ще е по-ограничено“, съобщи Грегорж Шиелевич, регионален икономист на Кофас за Централна и Източна Европа.

Преразгледаната оценка е за световен спад на икономиката от 4.8% за 2020 г. и 4.4% за следващата година. Спадът варира сериозно по страни – данните показват, че икономиката на Великобритания ще се свие тази година с 11%, като очакванията са през следващата година да се възстанови със 7%. Прогнозите за държавите от Западна Европа са сходни, като най-нисък ръст на БВП за следващата година се очаква при Германия 4,3% и Италия 5,7%. Икономическата прогноза е в полза за Унгария, Русия и Словакия, в които се очаква както по-слаб спад от предишната прогноза за тази година, така и по-силен  ръст догодина.

САЩ и Япония също са сериозно засегнати от икономическите последици от кризата. Изследването сочи, че възстановяването на БВП за тях ще е съответно с 2,9% за САЩ и 1,6% за Япония.

От друга страна се отбелязва ръст на политическите и социални рискове в света. Според Coface най-високите индекси за политическа и социална нестабилност са отчетени в Мексико, Турция и Русия, като данните за регионът на Ценнтрална и Източна Европа засега са доста по-оптимистични. България се намира по средата сред страните заедно с Румъния, Индия, Унгария и Гърция.

Коментари: 0