Ирландската индустрия отново потъва

Производителността в страната расте с най-бавен темп от 8 месеца

Ирландската индустрия отново потъва
196 ~ 1 мин. четене

Ирландската производствена активност претърпя най-бавния си темп на растеж за последните осем месеца през януари. Индустрията в страната се е забавила значително според данните от Индекса за производствената активност в страната(PMI), съобщава Euronews.

Растежът на производителността претърпява спад заради слабите поръчки от страната и чужбина, показва проучването.

Индексът на INVESTEC - Manufacturing Purchasing Managers’ Index, показва спад 1.8 пункта за месец януари, след като през декември е отчитал 56.9, а сега отчита 55.1 пункта.

Това е най-бавният темп на растеж от май месец миналата година, като до тогава в 20 поредни месеца индекса е отчитал над 50 пункта.

Подиндексът за новите поръчки за износ, който отбеляза рекорден връх през декември – 61.7 пункта, сега е спаднал до 57.6 през настоящия месец, показва проучването.

„ През миналият месец отбелязахме значително влошаване, на фона на глобалния икономически контекст. Това най-вероятно е причината за забавянето на гореспоменатите индекси’, заяви  Филип О'Съливан, който е главен икономист в INVESTEC.

„Това означава, че данните от проучването на индустриалния сектор показват спад, но перспективата е за растеж, защото търсенето от тук нататък ще се подобрява”, допълва О'Съливан.Подкрепи Economic.bg