Искаме по-голяма помощ за млекопроизводителите ни

Нуждите и загубите на българските производители са по-големи

Искаме по-голяма помощ за млекопроизводителите ни
Автор: Александра Сотирова

Министерството на земеделието подготвя писмо до съвета на министрите на земеделието от Евросъюза преди окончателното решение за разпределянето на помощта за млекопроизводителите, които търпят загуби заради руското ембарго, заяви министърът на земеделието Десислва Танева в ефира на БНТ.

Преговорите между земеделските министри ще продължат следващия вторник. Министърът коментира, че България ще настоява разпределянето на 500-те милиона евро от предвидения пакет помощи да бъде справедливо разпределен, както в различните аспекти на млекопроизводството, така и за отделните страни.

Нуждите на българските производители са по-големи от на много други европейски държави и България ще настоява за отделен пакет за родните земеделци, който да се формира, отразявайки загубите. „Средното падане на цената на млякото за общността у нас е 20%“, каза още Танева.

Тя коментира и преговорите между България и Катар, според които ще изнасяме около 120 хил. агнета годишно в емирството от Близкия Изток. Преговорите с Катар са друг аспет на предприеманите мерки за земеделците, които предвиждат намирането на трети пазари за засегнатите от руското ембарго страни.

Обнадеждаващото е, че има такава воля в Европа, каза министър Десислава Танева.

Коментари: 0