Испания иска забрана на продажбата на бензинови и дизелови коли от 2040 г.

Целите на испанското правителство се нуждаят от подкрепата на други партии

Испания иска забрана на продажбата на бензинови и дизелови коли от 2040 г.

Снимка: Pixabay

Правителството на Испания обяви днес амбициозни стъпки за справяне с изменението на климата, предлагайки забрана за продажба на бензинови и дизелови автомобили от 2040 г.

Тази инициатива е част от бъдещ закон за енергийния преход, който цели да съдейства за намаляване на въглеродните емисии с 37% до 2030 г. и за захранване на националната енергийна мрежа от възобновяеми източници до 2050 г.

Социалистическото правителство разчита по този начин да забрани "от 2040 година регистрирането и продажбата в Испания на превозни средства с емисии от въглероден диоксид, каквито са бензиновите и дизеловите автомобили", се посочва в работен документ, представен днес пред медиите.

Този проект на правителството на премиера Педро Санчес, съставен преди 5 месеца, е представен повече от година след като Франция и Великобритания обявиха подобни цели. Санчес не разполага с мнозинство в парламента и гласуването на закона не е сигурно.

Проектът представлява важен етап по пътя на изпълнението на плана испанската икономика да бъде без емисии на въглероден диоксид към 2050 година. Тази цел минава през изграждането на по-слабо замърсяващ околната среда автомобилен парк. Това може да стане благодарение на създаването на места за презареждане на електрическите автомобили.

Градовете с население над 50 000 души ще трябва да създадат "зони с ниски емисии" преди 2023 година, каквито са централните части на Мадрид и Барселона, където движението на автомобили е ограничено.

Целите на испанското правителство за неговата политика в областта на климата ще се нуждаят от подкрепата на други партии, за да получат одобрение в парламента. Не стана ясно кога ще може да се проведе гласуването на мерките.

Коментари: 0