Истинска природна лаборатория на новообразувал се остров

Нишиношима е включен в списъка на ЮНЕСКО от 2011 г.

Истинска природна лаборатория на новообразувал се остров

Снимка: БГНЕС

576 ~ 2 мин. четене

Нов вулканичен остров, появил се в морето близо до японския бряг, положи основите на истинска „природна лаборатория” - място за наблюдение на живи видове, които японски биолози искат на всяка цена да съхранят, предаде АФП.

Въз основа на екскременти, оставени от морски птици върху този „гол остров”, учени възнамеряват да изследват генезиса на екосистеми. Новият остров се появи в резултат на вулканична активност в Тихия океан през ноември 2013 г., в средата на малкия архипелаг Огасавара, на около 1000 км южно от Токио.

Макар че е изолиран, архипелагът е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО от 2011 г. заради богатството на биологичната си среда, която позволява да се изследват механизми, свързани с еволюцията на хабитати.

След като редовно бе „захранван” с разтопена магма, новият остров непрестанно увеличаваше размерите си, за да се слее със съседния, наречен Нишиношима.

По този начин в края на февруари размерите на Нишиношима се увеличиха значително, достигайки дължина 1950 м от изток на запад и 1800 м от север на юг, а площта му бе 2,45 кв.км, сочат данни на японската брегова охрана. За пръв път от 40 години остров се появи в този район. „Ние, биолозите, проявяваме интерес към острова, защото там можем да наблюдаваме началото на процеса на еволюцията”, заяви проф. Наоки Качи от Токийския университет.

На относително нова снимка на остров Нишиношима, направена от бреговата охрана на 27 април, се вижда бял дим, който излиза от кратера на вулкан. Засега никой не може да посети острова.

Проф. Качи обаче предупреждава за опасността, свързана с вкарване на екзогенни видове в тази „природна лаборатория”. „Настоявам всички онези, които ще слязат на острова, да положат усилия за съхраняване на средата там и да не вкарват екзогенни видове - каза той. - Биолозите знаят за какво става дума. Първите екипи от учени, които ще посетят острова, обаче вероятно ще включват геолози и вулканолози, които не непременно знаят в какво се състои проблемът”.

Подкрепи Economic.bg