Историческа резолюция „циментира“ Си Дзинпин на власт

Китайската комунистическа партия пренаписва историята като увековечава ролята на президента

Историческа резолюция „циментира“ Си Дзинпин на власт

Снимка: БТА

2006 ~ 2 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова

Китайската комунистическа партия прие "историческа резолюция", с която затвърди статута на Си Дзинпин в политическата история на Китай, предава BBC.

Документът, представляващ обобщение на стогодишната история на партията, разглежда нейните ключови постижения и бъдещи насоки. Той е едва третият по рода си от основаването на ККП - първият е приет от Мао Дзедун през 1945 г., а вторият - от Дън Сяопин през 1981 г.

Резолюцията беше одобрена днес на шестата пленарна сесия, едно от най-важните политически събития в Китай. Тя има за цел да утвърди Си Дзинпин като равнопоставен на основателя на партията Мао и наследника му Дън. Някои анализатори виждат в нея и поредния опит на Си да върне в страната култа към личността.

Четиридневното заседание при закрити врата събра повече от 370 членове на 19-ия Централен комитет на партията - висшето ръководство на Поднебесната империя. Това е последната голяма среща на партийните лидери преди националния конгрес догодина, на който се очаква Си Дзинпин да се кандидатира за исторически трети мандат като президент. През 2018 г. Китай премахна ограничението за два президентски мандата, което на практика му позволява да остане на власт доживот.

И Дън Сяопин, и Мао Дзедун са използвали предишните резолюции като начин да скъсат с миналото.

Първата, приета на партиен пленум през 1945 г., помага на Мао да укрепи лидерството си и да има пълна власт, когато обявява създаването на Китайската народна република през 1949 г.

Дън инициира втората резолюция през 1981 г. и в нея критикува "грешките" на Мао по време на Културната революция от 1966 до 1976 г., довела до смъртта на милиони хора. Също така поставя основите на икономическите реформи в Китай.

В своята резолюция обаче Си Дзинпин се стреми най-вече да подчертае приемствеността, защото Китай вече е глобална сила - нещо, което едва ли някой е можел да си представи само преди няколко десетилетия.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg