Историческа среща между лидерите на Китай и Тайван

Тайванците се опасяват от политическото влияние на огромния си съсед

Историческа среща между лидерите на Китай и Тайван

Лидерите на Тайван и Китай се срещнаха за пръв път след края на гражданската война през 1929 г. Президентът на Китай Си Дзинпин и на Тайван – Ма Индзю се срещнаха в Сингапур в хотел Shangri-La. Срещата е от голямо символично значение , за всички договори, които страните възнамеряват да подпишат. Основа тема на разговора между двамата лидери е запазването на мира в Тайванския пролив.

"Въпреки факта, че това е нашата първа среща, ние се чувстваме стари приятели. За 60-годишната история, днес ние виждаме плодовете на сътрудничеството, а не конкуренцията" - каза президентът на Тайван.

"Ние сме едно семейство" - заяви Дзинпин.

Китай смята Тайван за отцепила се провинция, която трябва да се завърне към Китай чрез предлагане на принципа "една страна - две системи".

Основната новина от срещата бе фактът, че се проведе. Защото тя имаше неформален характер, без документи и планирани за подписване споразумения. В края на срещата на върха, която продължи около час, Ма Индзю заяви пред репортери, че разговорът е минал "положително и приятелски", както и че той е предложил да се предприемат стъпки за намаляване на напрежението в Тайванския пролив, както и отваряне на телефона "гореща линия" между Тайпе и Пекин, която да засили контактите.

Въпреки това, много тайванци смятат, че Ма Индзю отиде в твърде далеч в тази политика. Те се опасяват от политическото влияние на огромния си съсед, който виждат като заплаха за демокрацията в страната. През изминалите дни студенти често се опитваха да щурмуват сградата на парламента в Тайпе, протестирайки срещу следващите стъпки за сближаване с Пекин. Последното събиране се състоя снощи.

През 1949 г. китайското националистическо правителство начело с Чан Кайшъ бяга в Тайван, след като губи гражданска война с комунистите. След тази официална среща между лидерите на двете страни не е имало друга. Днес се състоя първата среща между лидерите на тези държави от повече 65 години.

Тайван се отдели от Китай след края на гражданската война през 1949 г. Китай продължава да счита острова за своя провинция. Междувременно фаворитът на острова на следващите парламентарни избори, ще бъде партия, която застъпва официалното обявяване на пълната независимост от Пекин.

Много хора в Тайван смятат, че тази среща е опит на Китай да окаже влияние върху вътрешната политика на страната в навечерието на изборите. През последните 15 години, отношенията между Китай и Тайван са се подобрили значително.

През 2008 г. започнаха директни полети между Тайван и Китай, което улесни двустранната търговия. Туристи от Китай също помагат за укрепването на икономиката на Тайван. Между двете страни бяха подписани редица търговски споразумения и много тайвански фирми инвестираха милиарди долари в континентален Китай.

Коментари: 0