Кражбите на електроенергия за 2015 г. са 4615

14 % от нарушенията са на стопански потребители

Кражбите на електроенергия за 2015 г. са 4615
164 ~ 1 мин. четене

4615 кражби на електроенергия установи ЧЕЗ от началото на 2015 г. до края на септември. От тях 1261 са за територията на столицата, 844 в областите Ловеч и Враца, 324 в Благоевград, 377 в Монтана и Видин, 724 в Перник и Кюстендил, 684 в Плевен и 403 в София област. В резултат на нарушенията е дотаксувана 24 млн. киловатчаса електроенергия. 14 % от установените нарушения са на стопански потребители.

Компанията редовно извършва проверки по цялата територия, обслужвана от компанията. Най-често срещаните нарушения, установени при проверките, са манипулиран електромер  (1748 случая) и присъединявания преди средствата за търговско измерване. Дружеството ангажира допълнително 900 обучени служители да откриват различни манипулации.

Незаконните присъединявания застрашават качеството на доставяната до клиентите на компанията електроенергия. Вследствие на това се претоварват съоръжения, причиняват се прекъсвания на захранването, чести аварии и повреждане на електроуреди, а напоследък, все по-често, застрашават и човешкия живот.  Последният смъртен случай е от юли тази година, когато мъж от с. Галиче, община Бяла Слатина, загина при опит за незаконно присъединяване на жилището си към електроразпределителната мрежа.

Кражбите на електроенергия не само понижават сигурността на електрозахранването за редовните платци, но за отстраняването на авариите и щетите се отклоняват средства от и без това ограничения инвестиционен ресурс на ЧЕЗ, който би могъл да се вложи в развитие и модернизация на мрежата. ЧЕЗ Разпределение България използва различни технически решения за опазване на човешкия живот и целостта на мрежата и призовава за строги мерки срещу извършителите на подобни деяния.

Подкрепи Economic.bg