Въпреки промените има протест на полицаите

Очаква се демонстрацията да бъде една от най-масовите досега

Въпреки промените има протест на полицаите
216 ~ 2 мин. четене

Полицаите не вярват в обещаното оттегляне на предложените промени от правителството, които съкращаваха привилегиите им и се събират пред Народното събрание в знак на протест. „Това е само опит за успокояване на колегите“, заяви един от протестиращите. Хиляди униформени вече се събират в центъра на София и движението в района е затруднено. Протестиращите са подкрепяни и от граждани, както и техните съпруги и деца.

Основният им проблем е, че искат да видят черно на бяло оттеглените предложения на Министерството на финансите, за да им повярват, казват недоволстващите в ефира на Нова Тв. Към протеста се присъединиха и полицейски служители от различни градове в страната.

След изненадващото решение от днешното извънредно заседание, стана ясно, че промените в привилегиите на полицаите няма да бъдат съкращавани. Текстовете от законопроекта ще бъдат отхвърлени и той вече е в Народното събрание.

„Имаме най-висок ръст на престъпността и най-нисък дял на разкритите престъпления. 25 години виждаме как онези привилегии от времето на комунизма бяха прехвърлени в пазарната демокрация. Нека самите полицаи да се погледнат критично и ако минат необходимите тесотове за проврка, да се запитат за ефективността си в българската полиция“, заяви Методи Андреев – депутат от ГЕРБ.

Очаква се демонстрацията да бъде една от най-масовите досега. Ще участват полицаи, служители на затворите, както и военнослужещи. Протестът е позволен до 17:00 часа днес.

Припомняме, че правителството оттегли предлаганите промени в проектобюджета за 2016 г., които засягат служителите на МВР. Това обяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова след извънредното заседание на Съвета за социално партньорство, който се проведе тази сутрин. Управляващи и синдикати продължават разговорите в понеделник.

Днес полицаите отбелязват и своя професионален празник.

Подкрепи Economic.bg