„Антикоронавирусният“ план за италианските плажове през Лято 2020

Чадърите ще са на разстояние, оградени в коридори

„Антикоронавирусният“ план за италианските плажове през Лято 2020

Снимка: Pixabay

2816 ~ 2 мин. четене
Милиони туристи всяка година се стичат в Италия, наслаждавайки се на Алпите или бреговата ивица на страната. Въпреки това, с наближаващото лято на фона на ограниченията заради Covid-19, изглежда малко вероятно те да могат да се насладят на красивата страна както обикновено.

Правителството вече отмени някои от мерките на блокадата и обяви, че ще продължи в тази посока от 4 май.

Как правилата за социално дистанциране ще се отразят на предстоящия летен сезон обаче остава неясно, коментира Euronews. Пандемията Covid-19 засегна много силно туристическия сектор. Държави като Хърватия, чиято икономика е силно зависима от туризма, наскоро излязоха с гениални идеи да поддържат жизнените потоци през следващото лято, като "туристически коридори".

Италианските собственици на частни плажове също започнаха да се подготвят по план "антикоронавирус", като прилагат мерки за социално дистанциране в своите курорти.

В Порто Чезарео, малък морски град, наречен "Карибите на Италия" в югоизточния регион Пулия, частен плаж поставя чадъри и шезлонги на безопасното разстояние от 1.5 метра, както и инсталира въжета, за да се обособи пространството между летовниците.

"Можем да стигнем безопасно до морето. Наложили сме си правила и можем да ги спазваме. Ето защо тествахме това разстояние между чадърите", разказва Фабрицио Марцано, собственик на морския курорт Бачино Гранде.

Но правилата за социално дистанциране не са само въпрос на пространство. Те също включват и обслужването на клиенти, казва Марцано.

"Например, не може да има опашки на бара, тъй като това би означавало, че хората ще бъдат твърде близо един до друг. И така ще трябва да дадем на клиента, който иска сандвич, пица, безалкохолно, възможност да му ги донесем до плажния чадър".

Миналия месец министърът на туризма и културата на Италия Дарио Франчески обяви "важни" мерки за подпомагане на туристическия сектор на фона на пандемията. Те включват финансова подкрепа за сезонни работници в туризма и данъчни облекчения за няколко бизнес дейности (включително екскурзоводско обслужване, бани, ресторанти, тематични паркове, библиотеки, панаири, културни и художествени събития и много други), както и ваучери за „възстановяване“ на хотели, които претърпяха анулиране на резервации.

Освен това министерството на туризма планира да "обнови" имиджа на Италия пред света с нова маркетингова кампания.
Подкрепи Economic.bg