Американският петрол се срина с 25% днес

Фалитите в сектора в САЩ започнаха, а никой не знае кога ще се възстанови глобалното търсене

Американският петрол се срина с 25% днес

Снимка: Pixabay

3536 ~ 3 мин. четене
Цените на петрола в САЩ паднаха с 25% в понеделник заради опасения, че капацитетът за складиране в световен мащаб скоро ще се запълни, тъй като търсенето се срина под натиска на държавните мерки срещу пандемията от коронавирус, съобщава CNBC.

Американският лек суров петрол (West Texas Intermediate, WTI) с доставка през юни падна с 25% до $12.71 за барел, докато сорт Брент се търгува с 6.2% надолу днес при цена от $20.11 за барел. Всеки от фючърсите отбелязва соята осма седмица на загуби в девет поредни седмици.

WTI с доставката през юли падна с над 11% до 18.84 долара, докато фючърсите за август се понижиха с над 7% до 22 долара, което предполага, че Уолстрийт не очаква значимо възстановяване през следващите няколко месеца.

"Пазарът знае, че проблемът със съхранението остава и е въпрос на седмици да достигнем запълване на резервоарите", каза Бьорнар Тонхауген, ръководител на петролните пазари в Rystad Energy. „Сега са необходими действия, тъй като проблемът не е теоретичен и далечен. Наближаваме окончателното отброяване, ако не се предприемат допълнителни действия".

Щатският бенчмарк WTI падна повече от Брент, тъй като търговците наблюдават бързо пълнещите се резервоари в хранилището в Къшинг, Оклахома, което е най-голямото в САЩ. Американските запаси нараснаха с 15 млн. барела до 518.6 млн. барела за седмицата, приключваща на 17 април, според Американската асоциация за енергийна информация.

В Къшинг петролът на склад се повиши с около 10% за седмица до 59.7 млн. барела, което е около 25 милиона под капацитета.

При сегашните ценови нива WTI и Брент са съответно 72% и 68% надолу спрямо началото на годината, производителите се молят за пробив. В неделя базираната в Хюстън Diamond Offshore Drilling подаде молба за защита от фалит, а анализаторите твърдят, че може да има още фалити.

Миналия понеделник фючърсите на WTI с доставка през май се търгуваха на отрицателна територия за първи път в историята, като притежателите им, трябваше бързо да се отърват от тях, тъй като падежът им беше на следващия ден. Тъй като търсенето на петрол не се очаква да се възстанови скоро, нито да остане свободно място за съхранение, от другата страна нямаше купувач. В крайна сметка титулярите на договора трябваше да платят, за да се отърват от него.

Търговците твърдят, че същата съдба може да сполети и договорите с доставка през юни, тъй като наближава крайната му дата - 19 май.

"Ще ударим ли цена от минус $100 за барел следващия месец?", написа анализът на Mizuho Пол Санки в бележка до клиентите миналата седмица, на което сам отговори: „Напълно възможно“. „Физическата реалност на петрола е, че с него е трудно да се борави, летлив е, потенциално замърсяващ и всъщност безполезен без рафинерия“, написа още той.

По-рано през април организацията на страните производители (ОПЕК) и нейните съюзници се договориха за историческо съкращаване на производството, което ще намали с 9.7 милиона барела дневния глобален добив от 1 май, този петък.

Редица американски производители, включително Exxon и Chevron, също заявиха, че ще намалят производството, но инвеститорите се опасяват, че съкращенията просто няма да са достатъчно бързи. Освен че струва скъпо, затварянето на кладенци може да отнеме и време.

Майкъл Хеш от Citi заяви, че цените няма да се възстановят, докато не се осъществи значително възстановяване на търсенето.

„Ще трябва да видим възстановяване на търсенето на петролни продукти на пазарите за крайни потребители, например автомобилистите, авиокомпаниите и производителите, тъй като страните предпазливо облекчават мерките срещу епидемията през май, но още повече през юни“, каза той в петък в бележка за клиенти.
Подкрепи Economic.bg