Италианско градче дава пари за наем или покупка на имот на нови жители

Задължително е обаче те да са семейства с поне едно дете

Италианско градче дава пари за наем или покупка на имот на нови жители

Снимка: Michele Notaro/Comune Teora

След като много италиански градчета и села се опитаха да увеличат намаляващото си население, като продават разрушените домове за 1 евро, един град излезе с нов подход.

Теора, разположена в южния регион на Кампания, се надява да примами потенциални жители, като предлага да плащат наема им, ако се преместят.

Въпреки че сделките за жилища с € 1 имат огромен успех в цяла Италия, като градовете от Сицилия на юг до северните Алпи привличат нови жители, ангажирани да инвестират в обширни ремонти, има опасения, че купувачите просто придобиват евтини ваканционни жилища, а не целят да се установят зя постоянно, разказва CNN.

Теора смята, че нейният план ще работи по-добре. Той предвижда общината да плаща на новодошлите 150 евро на месец за разходите за наем на празна къща там в продължение на две години или ще им предложи 5000 евро, за да си купят имота.

Уловката? Купувачите ще трябва да пребивават в Теора поне три години и те вече трябва да имат поне едно дете, когато кандидатстват.

"Не вярвам в продажбата на празни къщи за 1 евро, което не стимулира хората да останат в града", казва кметът на Теора Стефано Фарина. "Те идват само няколко месеца в годината като летовници. Това не е решението. Но пребиваването и записването на деца в местното училище, това вдъхва нов живот."

Според Фарина населението на града намалява драстично след земетресение през 1980 г., което причинява тежки щети на Теора, както и близкото градче Лиони, и никога не се възстановяват напълно."

Две бебета се раждат [в Теора] всяка година срещу 20 възрастни, които умират", обяснява той. „Падаме едва до 1500 жители. След ужасния трус много млади хора избягаха. Искам да обърна тази негативна тенденция. Децата са нашето бъдеще, новите семейства ще бъдат градивните елементи на нашата свиваща се общност, затова насърчаваме тези, които имат повече деца, да кандидатстват.“

Теора може да има предимство пред други италиански градове, когато става дума за цената на преместването. В момента наемът тук може да струва едва 200 евро на месец, докато къщи от 100 кв. метра са на пазара само за 30 000 евро.

Това означава, че тези, които изберат да наемат един от имотите, биха могли да плащат само 50 евро на месец.

Междувременно крайната цена на едно жилище ще се свие до около 25 000 евро с подаръка на кмета от 5000 евро - по-малко от сумата, която купувачите на жилища за 1 евро са инвестирали в реновация на разпадащите се имоти - каквито са офертите на други градчета.

Наличните къщи са в добро състояние, тъй като са възстановени от нулата след земетресението - някои дори са обзаведени.

Градът също предлага да се откаже от таксите за училищно хранене и местните такси за местните услуги.

„Досега две италиански семейства са се установили и едно от Бразилия с италиански корени“, добавя Фарина. "Докараха дори бабите и дядовците".

Той се надява много други да последват примера им.
Коментари: 0