Италия подготвя още ограничения заради новите Covid случаи

Здравният министър предлага въвеждане на вечерен час за барове и ресторанти

Италия подготвя още ограничения заради новите Covid случаи

Снимка: БТА

3251 ~ 1 мин. четене

Италия подготвя нови национални ограничения, включително за частни партита, в отговор на скорошния скок в новите случаи на коронавирус, заяви министърът на здравеопазването Роберто Сперанза в неделя вечер, цитиран от Reuters.

Сега се нуждаем от промяна на темпото и да се намесим с мерки, несравними с тези, приети в миналото, които биха могли да ни позволят да поставим заразата под контрол и да избегнем по-строги мерки по-късно“, каза той в интервю за телевизия RAI.

Новите случаи на коронавирус в Италия в петък надхвърлиха 5000 за един ден за първи път от март. Ежедневните инфекции остават над 5000 както в събота, така и в неделя. Смъртните случаи, свързани с COVID-19, обаче са много по-малко, отколкото в разгара на пандемията в страната през март и април.

Сперанза заяви, че предлага забрана за частни партита, включващи както деца, така и възрастни, както и въвеждане на вечерен час за барове и ресторанти, за да намали риска от заразяване на хората.

В новите мерки може да влезе и забрана за практикуване на спорт с физически контакт, който не предлага шанс за носене на маска, каза той, без да разяснява повече.

Миналата сряда правителството направи задължително носенето на маски за лице на открито в цялата страна.

Новият пакет за ограничения ще бъде обсъден с регионалните власти в понеделник и ще бъде включен в указ, който премиерът Джузепе Конте може да подпише още в понеделник вечерта, каза Сперанза.

По-рано в неделя външният министър Луиджи Ди Майо отхвърли поредното блокиране на национално ниво, като заяви, че италианската икономика не може да си го позволи.

Подкрепи Economic.bg